Spaniens dödssiffror i covid-19 har gått om Kina

Hälsovårdspersonal åt och drack under en paus utanför sjukhuset La Fe i den spanska staden Valencia under onsdagen. Bild: Jose Jordan/Lehtikuva-AFP

Brist på skyddsmasker och handskar sätter spansk sjukhuspersonal som arbetar med covid-19 i fara – men nu hoppas regeringen att leverantörer i Kina ska råda bot på problemet.

Spaniens dödssiffror i covid-19 har gått om Kina.

Under natten mot onsdagen rapporterades över 700 nya dödfall vilket innebär att sammanlagt cirka 3 400 spanjorer mist sina liv i smittan – den näst högsta siffran i världen.

Den snabba spridningen av viruset sätter extra press på landets sjukvårdpersonal och otillräcklig skyddsutrustning för de som arbetar med smittade har pekats ut som ett problem.

Över 5 000 personer i landets sjukvårdpersonal har hittills själva smittats.

Kontrakt med Kina

För att snabbt få fram mer utrusning har Spanien nu skrivit kontrakt med Kina, berättade hälsominister Salvador Illa under onsdagen.

– Vi har säkrat hela produktionskedjor (i Kina) som kommer att jobba enkom för den spanska staten, sade hälsoministern.

Sjukvårdare på infektionsavdelningen i Carlos III-sjukhuset i Madrid, Spanien. Arkivbild. Bild:

Kontraktet gäller leverans av 550 miljoner skyddsmasker, 5,5 miljoner snabbtest för covid-19, 950 respiratorer och 11 miljoner par skyddshandskar.

Totalt kommer den spanska staten att betala 432 miljoner euro för materialet.

Materialet kommer att levereras i flera omgångar med en veckas intervall. Den första leveransen beräknas till slutet av veckan.

Minskar smittspridning

Spanien befinner sig sedan elva dagar tillbaka under ett landsomfattande utegångsförbud för att hindra vidare smittspridning.

– Vi har uppnått en nästan fullständig minskning av social kontakt, sade hälsodepartementets nödsamordnare Fernando Simón under en presskonferens.

Samordnaren tillade att landet nu närmar sig toppen vad gäller antalet smittade. Totalt har hittills över 47 000 personer i Spanien testats positiva för smittan.

Nära 70 procent av de som behandlas på intensivvårdsavdelningar i Spanien är över 60 år, visar statistik från hälsodepartement, rapporterar tidningen The Local.

Bland insjuknade som är över 80 år har hittills närmare 18 procent avlidit. För insjuknade personer mellan 70 och 79 år har drygt 5 avlidit och bland insjuknade i åldern 60 till 69 år har omkring 2 procent avlidit.

För människor under 59 år är dödligheten under en procent.

Av de som har avlidit har 87 procent varit 70 år eller äldre, enligt hälsodepartementet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning