Spanien vill hjälpa Chile med klimatmöte – det inhiberade mötet ändrar också Greta Thunbergs planer

En av de skyltar som har hunnits sättas upp i Santiago inför klimatmötet COP25. Bild: Esteban Felix/TT-AP

Att Chile stoppar två stora toppmöten ställer till det för Donald Trump, Xi Jinping, FN – och Greta Thunberg.Spanien erbjuder sig att hysa miljömötet COP25 i Madrid. Men för Apec-mötet är framtiden oviss.

Chiles president Sebastián Piñera meddelade på onsdagen att landet – på grund av de stora gatuprotester som skakar Santiago och andra städer – avsäger sig värdskapet för stillahavssamarbetet Apecs möte i mitten av november och klimatkonferensen COP25 i början av december.

Mest akut är läget kanske för Kina och USA, vars ledare Donald Trump och Xi Jinping har planerat att underteckna en tillfällig handelsöverenskommelse vid Apec-mötet.

Nya tullar

Febrilt arbete pågår för att se om den jättelika apparat en sådan sammankomst innebär kan flyttas med så kort varsel.

USA tittar på Alaska eller Hawaii, medan Kina funderar på Macau, enligt nyhetsbyrån Reuters källor i Washington och Peking. Trump sade på torsdagen att en ny plats "offentliggörs snart".

Några andra smidiga tillfällen för Xi och Trump att träffas den närmaste tiden finns inte, eftersom den amerikanske presidenten sedan tidigare nobbat det stora mötet East Asia Summit (EAS) i Thailand nästa vecka. Och i mitten av december är nya tullar tänkta att träda i kraft.

Enklare för FN

FN-organet UNFCCC, som ska hålla i klimatmötet COP25, har det något enklare, trots att det mötet redan flyttats en gång sedan Brasilien tackat nej med hänvisning till dålig ekonomi.

President Piñera säger att han talat med Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, som erbjuder sig att ta emot COP25 i Madrid, skriver AFP.

Enligt reglerna ska COP-mötena hållas i UNFCCC:s hemort Bonn om man inte hittar någon annan plats.

Den svenska aktivisten Greta Thunberg vill av miljöskäl inte flyga, och har väckt globalt uppseende under sin pågående resa till och i Amerika med segelbåt och elbil. Hon befinner sig just nu i Kanada, och hade tänkt fortsätta land- och sjövägen till COP25.

"Jag har rest genom Nordamerika för att sedan ta sikte mot Santiago, men eftersom COP25 nu kommer att flyttas avvaktar jag mer information", skriver hon på Instagram efter beskedet.

Ändrade planer för Greta Thunberg, som här talar i Vancouver i förra veckan. Bild: Melissa Renwick/TT-AP

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning