Spanien vägrar ta emot minderåriga migranter

Skådespelaren Richard Gere ombord det spanska räddningsfartyget Open Arms i Medelhavet den 9 augusti. Bild: TT-AP

Sedan nästan två veckor befinner sig det spanska räddningsfartyget Open Arms i limbo i Medelhavet. Ombord befinner sig över 150 migranter, varav 31 minderåriga, som räddats från olika båtar i Medelhavet.

Både Italien och Malta har tidigare nekat fartyget att gå i hamn. Organisationen bakom fartyget, Proactiva Open Arms, skriver på Twitter att situationen för människorna ombord blir svårare för var dag.

"Bristen på medmänsklighet och empati gör dem (Europa) skyldiga", skriver de.

Spanien nekar

Under gårdagen vädjade fartygets kapten, Marc Reig, till Spanien om att ge asyl till de minderåriga ombord, som de uppger uppfyller alla kriterier för att klassas som flyktingar. Men på tisdagen nekar även Spanien förfrågan, med hänvisning till att kaptenen inte har "den juridiska kompetensen eller auktoriteten" att kräva asyl för gruppen.

Den spanska regeringen påminner också om att räddade migranter enligt internationella avtal ska tas i land i närmsta hamn, vilket i Open Arms fall är i Italien. Där har inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, uppgett att fartyget kommer att beslagtas om det tar sig in på italienskt farvatten.

Engagerar kändisar

I förra veckan godkände Italiens senat ett regeringsdekret som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro.

Dekretet slår även fast att kaptener som trotsar order om att hålla sig borta ska gripas, samt att myndigheter automatiskt ska beslagta skeppen.

Open Arms har dragit till sig internationell uppmärksamhet, mycket tack vare att kända skådespelare som Javier Bardem, Antonio Banderas och Richard Gere har engagerat sig i migranternas öde. I fredags klev Gere ombord på fartyget med mat och vatten till de som befinner sig ombord.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning