Spanien till semifinal efter straffdrama

Bild: Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva

Schweiz lyckades inte med konststycket att slå ut två stornationer på straffar. Mikel Oyarzabal skickade Spanien till semifinal med sin avgörande straff.

De vitklädda spanjorerna fick en riktig drömöppning när Jordi Alba, via Denis Zakaria, skickade in 1–0 redan efter drygt sju minuter.

Xherdan Shaqiri utjämnade för schweizarna och matchen gick till förlängning och så småningom även till straffar, där Spanien visade sig vara ett nummer större och vann med 3–1, totalt 4–2.

Tidig spansk ledning

Den första halvleken tillhörde Spanien, man spelade till stor del på sin bollskicklighet och verkade bekväma med sin 1–0-ledning.

Schweiz hade inte mycket att säga till om. Förutom några fina hörnor hade Schweiz inga chanser att kvittera. Mycket av spelet hölls på mittfältet, och inte heller Spanien var nära att näta.

Med andra halvlek kom mer schweizisk press och med drygt tjugo minuter kvar kom så kvitteringen. Slarv i det spanska försvaret lämnade Xherdan Shaqiri fri nog att skicka in 1–1.

Med en knapp kvart kvar kom dock en riktig smäll för det rödklädda Schweiz. Remo Freuler gick in i en närkamp med Gerard Moreno med dobbarna före och fick syna domare Michael Olivers röda kort.

Den spanska pressen ökade men schweizarna höll emot och tog, precis som mot Frankrike, matchen till förlängning.

Spanien fortsatte att rada upp chanser, men inget tog sig förbi det schweiziska försvaret, och än mindre den, än en gång, storspelande målvakten Yann Sommer mellan stolparna.

Nytt straffdrama

Kvartsfinalen gick till straffar och för första gången i matchen var det schweizarna som hade matchen i sina händer när Sergio Busquets missade Spaniens inledande straff.

Men straffläggningen mot Frankrike hade kanske satt sina spår, de säkra schweiziska straffarna var utbytta mot halvhjärtade och i Spaniens mål stod Unai Simon, som inte verkade göra något fel.

Spanien vann till slut efter att Mikel Oyarzabal satt den avgörande straffen och skickat sitt Spanien till semifinal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning