Spanien öppnar för turism i juli – lockar med bikini-emoji

En kypare i munskydd och handskar serverar gästerna i Madrid på måndagen, när uteserveringar i huvudstaden och i Barcelona tilläts öppna igen. Bild: Paul White/TT-AP

Den 1 juli öppnar Spanien för utländska turister. "Vi ser fram mot att välkomna er", skriver utrikesminister Arancha Gonzáles i ett Twitterinlägg, kryddat med emojis med bikini och solglasögon.

En av Europas hårdaste nedstängningar håller på att lättas upp. Spanien, ett av världens mest besökta turistländer, stängde stränder och hotell i mitten av mars och två veckors karantän har införts för besökare från andra länder på grund av coronapandemin.

Men från 1 juli tas kravet på karantän bort, enligt ett uttalande från regeringen. Några ytterligare detaljer tillkännagavs inte.

"I juli öppnar vi gradvis för internationella turister, häver karantänen, tillämpar högsta nivån av hälsosäkerhet. Vi ser fram emot att välkomna er", twittrar utrikesminister Arancha Gonzáles.

Spanien lockar årligen runt 80 miljoner besökare. Turismen svarar för över 12 procent av BNP och en ännu högre andel av jobben. Att få igång turistnäringen igen är av högsta vikt för landets ekonomi, men många näringsidkare tvivlar på att det går att rädda sommarsäsongen,

På måndagen tilläts barer och restauranger att öppna uteserveringar i Madrid och Barcelona med halv kapacitet. Men många är fortsatt stängda.

En del av de krögare som öppnade var pessimistiska.

– Det är komplicerat. Vi kommer inte att kunna rädda turistsäsongen, om inte utlänningarna kommer, säger Alfonso Gomez, restaurangägare i Barcelona.

Ny räknemetod ger färre virusdöda i Spanien

Spanien rapporterade på måndagen nästan 2 000 färre dödsfall än dagen innan. Siffrorna över antalet döda med koppling till covid-19 hade justerats ner till 26 834.

Anledningen är att nytt system för insamlingen av data lyckats identifiera fall som har räknats dubbelt, säger Fernando Simon, samordnare på hälsodepartementet. Samtidigt har felaktigt angivna dödsorsaker kunnat uteslutas.

– En skillnad på 1 900 är mycket. Vi försöker kontrollera om detta är korrekt, men det är de siffror vi har just nu, säger han.

Även antalet bekräftade fall har justerats ner jämfört med söndagen, från 235 772 till 235 400.

Fernando Simon säger att det inte är ovanligt vid epidemier att siffrorna måste justeras efter hand som utbrottet utvecklas.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning