Spanien och Kroatien imponerar i Wien

Spanien imponerar i EM. Den regerande mästaren inledde mellanrundan med en klar seger mot Tjeckien. Bild: Ronald Zak/AP

Den spanska handbollsskolan visade sig från sin bästa sida i Wien. Heter nästa destination Stockholm när det drar ihop sig till kampen om EM-medaljerna i nästa vecka?Rätt mycket pekar i den riktningen.Kroatien är också på väg åt samma håll.

Spanien gjorde 31–25 mot Tjeckien när den ena mellanrundshalvan inleddes i den österrikiska huvudstaden. Kroatien följde några timmar senare upp med att överglänsa hemmanationen Österrike. 27–23 förde kroaterna en bra bit närmare semifinal på Tele2 arena.

Tipsenligt befinner sig de två förhandsfavoriterna i en skön sits i kampen om de två semifinalplatserna. Och det redan efter en match i mellanrundan.

Lätt spansk resa

De regerande mästarna från 2018 (Spanien slog Sverige i finalen) krossade Tyskland (33–26) i gruppspelet i Trondheim, tog med sig de två poängen från den matchen och står nu på fyra poäng efter en ny uppvisning i mästerskapet.

En tjeckisk uppryckning i andra halvlek – Spanien hade 14–9 i halvtid – parerade EM:s målgladaste lag med ett snabbt ryck till plus sex mål – och en lätt resa till slutsignalen. Spanjorerna lade i en växel till, ledde som mest med tio bollar, innan takten slogs av något.

Spanien har inlett med fyra raka segrar.

Stark defensiv

Alex Dujsjebajev och Angel Fernandez prickade in fem bollar var men matchens främste målskytt var en tjeck: Ondrej Zdrahala med åtta mål.

Kroatien imponerade också, inte minst i det defensiva spelet. Offensivt har kroaterna flera vapen i sin arsenal. Fem spelare gjorde fyra mål eller fler: Zltako Horvat (6), Domagoj Duvnjak (5), Luka Cindric (5), David Mandic (4) och Luka Stepanic (4).

Österrike förlitade sig på Robert Weber, 8 mål.

Även Tyskland trivdes i Wiener Stadthalle. 31–23 mot Vitryssland i kvällens sista match betyder att tyskarna utmanar om semifinalplatserna. I vilken utsträckning ger lördagens möte med Kroatien en fingervisning om.

Vityssland–Tjecken och Spanien–Österrike är övriga matcher i EM-handbollen på lördag.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning