Spanien nära nytt fiasko – räddades i 92:a

Spanien imponerar inte i VM-kvalet. Bild: Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva

Spanien var två minuter från ett nytt fiasko i VM-kvalet – men vann mot Georgien med ett nödrop.Dani Olmo blev hjälte när han gjorde 2–1 i den 92:a minuten.

Om Georgien gav Sverige skrämselhicka i premiärmatchen, så blev det än värre för Luis Enriques mannar i gruppspelets andra omgång på Boris Paitjadze-stadion i Tbilisi.

Efter 1–1 mot Grekland i premiärmatchen var Spanien illa tvunget att ta tre poäng mot Georgien i Sveriges grupp.

Men det började inte särskilt bra– i den 44:e minuten fick talangen Chvitja Kvaratschelia bollen i en central vänsterposition, avancerade in i straffområdet och sköt 1–0 till Georgien.

Spanien kvitterade drygt tio minuter in i andra halvlek, och sedan inleddes en febril jakt på ledningsmålet – som såg ut att bli fruktlös.

Hjälte i slutminuterna

Men i den 92:e minuten drog Leipzigmittfältaren Dani Olmo till med ett skott utanför straffområdet som seglade in i nät via handskarna på målvakten Giorgi Loria.

Bara sekunder efter avsparken fick dessutom Levan Sjengelia ett direkt rött kort för en ful satsning med sträckta ben. En talande situation för ett frustrerat lag.

Protest och målfest

Regerande världsmästarna Frankrike vann borta mot Kazakstan och tog sin första seger i VM-kvalet. Matchen slutade 2–0. Ledningsmålet stod Barcelonas Ousmane Dembélé för, och 2–0 kom i slutet av första halvlek efter ett självmål på hörna.

Stjärnan Kylian Mbappé kunde ha gjort 3–0 från straffpunkten men lyckades inte överlista Aleksandr Mokin i Kazakstans mål.

Danmark följde Norge, Tyskland och Nederländerna och tröjmanifesterade innan matchen mot Moldavien. Danskarna hade samma text på sina tröjor inför matchen som nederländarna hade under lördagen: "fotbollen stöttar förändring".

På planen höll Danmark för favorittrycket. De gjorde fem mål på 20 minuter i första halvlek, och ledde med 5–0 i paus. Danmark vann till slut med 8–0.

Tyskland har fått en stabil start på kvalet. Laget vann första matchen med 3–0 över Island, och tog en knapp seger i grupp J borta mot Rumänien med 1–0. Kai Havertz stod för framspelningen när Serge Gnabry satte dit segermålet från nära håll i första halvlek.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning