Spanien kan vaccinera hela laget

Luis Enrique har problem med en vecka kvar till premiären mot Sverige. Bild: Handout/Lehtikuva

Med en vecka kvar till EM-premiären mot Sverige sitter hela det spanska laget i karantän. Det spanska hälsoministeriet ska nu ha beslutat att nödvaccinera hela truppen.

Med bara en vecka kvar till EM-premiären mot Sverige i Sevilla är nu den stora frågan hur den spanska förbundskaptenen Luis Enrique ska få ihop sitt manskap. Samtliga spelare och ledare har isolerats och ordinarie träningar har ersatts med individuella, efter att lagkaptenen Sergio Busquets testats positivt för covid 19.

Det är tillåtet att byta ut en spelare på grund av ett positivt coronatest och Busquets ser ut att missa åtminstone de två inledande matcherna, beslut om hans vara eller icke vara i den spanska truppen väntas därför komma inom kort.

Uefa kräver antingen ett negativt PCR-test eller ett vaccinationsbevis inför både resor och matcher och rädslan i Spanien är nu att smittan ska sprida sig.

U21-laget kan ta EM-platsen

Vid smittspridning i laget kan Spanien tvingas byta ut hela truppen. Spanska medier spekulerar i om U21-landslaget skulle kunna kliva in i stället. I värsta fall måste Spanien strykas helt från EM-spel för att förhindra att smittan tar sig in i EM-bubblan.

Det spanska fotbollsförbundet bad tidigare i våras det spanska hälsoministeriet om att, likt herrlandslagen i Frankrike, Belgien, Italien och Polen samt den spanska OS-truppen, vaccinera sina spelare för att undvika att smitta stör uppladdningen eller till och med hotar EM-deltagandet. Man fick då ett nej, nu har dock hälsoministeriet svängt om och godkänt nödvaccinering av truppen, skriver spanska AS.

Samtliga spelare och ledare kommer att erbjudas Janssen-vaccinet som endast kräver en dos.

Portugal uppges vara i karantän

De regerande Europamästarna i Portugal uppges också tvingas till karantän. Anledningen är att man i fredags spelade en träningslandskamp mot Spanien.

Innan matchen ska Busquets, som sedan konstaterades smittad, ha omfamnat sin portugisiske kollega Cristiano Ronaldo och hälsat på samtliga spelare. Dessutom stod spelarna tätt ihop på bilder för att marknadsföra den gemensamma satsningen för ett VM i Spanien och Portugal 2030.

Portugal planerar fortfarande att spela en vänskapsmatch mot Israel på onsdag, medan Spanien kommer att spela sin match mot Litauen med sitt U21-landslag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning