Spanien åtalar 30 katalaner

Demonstration för ett självständigt Katalonien år 2016. Bild: Lehtikuva-AFP/Oscar Del Pozo

En spansk domare har åtalat 30 katalaner för delaktighet i folkomröstningen om katalansk självständighet 2017, som av spanska staten klassats som olaglig.

Bland de åtalade finns före detta medlemmar av den katalanske före detta regionpresidenten Carles Puigdemonts regering, och chefer för en lokal tv-kanal och public service-radiokanal.

Åtalen gäller bland annat missbruk av allmänna finanser, samt olydnad och förtroendebrott, uppger den katalanska högsta domstolen i ett uttalande.

Den 1 oktober 2017 höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen skulle fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständig. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen. Centralregeringen reagerade genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes den 21 december.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning