Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole är en klassisk pastarätt med små musslor. Rätten kan tillagas med eller utan tomat. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det finns många sätt att laga en pasta vongole på. Vongolemusslor hittar du i välsorterade butiker. I nödfall kan du köpa dem på burk, använd i så fall även spadet för smaken skull.

För 4 portioner, 30 minuter

400 g spaghetti

1 kg vongole eller hjärtmusslor

olivolja

1 liten nypa chiliflarn

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 dl torrt vitt vin

1 knippa bladpersilja, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj musslorna noga.

2. Koka upp rikligt med saltat pastavatten. Koka pastan halvfärdig (hellre för lite än för mycket) och spara en mugg av kokvattnet.

3. Hetta under tiden upp olivolja i en annan kastrull. Fräs chili och vitlök utan att de tar färg. Tillsätt vin och musslor. Lägg på lock och koka på stark värme tills de öppnar sig, 2–5 minuter beroende på storlek. Ta bort från plattan direkt, annars kan de bli sega.

4. Häll över musslorna i ett durkslag, men spara vätskan och häll tillbaka den i kastrullen som du sätter tillbaka på värmen. Häll i det sparade pastavattnet och lägg i spaghettin. Koka klart under ständig omrörning. Lägg i musslor och persilja. Smaka av med salt och peppar, servera genast.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning