Spädbarn och småbarn till sjukhus – RS-viruset belastar barnsjukhuset mer än corona

På sjukhusen i Helsingfors och övriga Nyland vårdas fler småbarnspatienter för RS-viruset än för coronaviruset. Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

Epidemin i höst förvärras av att viruset hindrades av coronarestriktionerna i våras.

Närmare tjugo barn vårdas för luftvägsinfektioner på barnavdelningarna i sjukvårdsdistriktet för Nyland och Helsingfors.

Boven i dramat är RS-viruset , meddelar sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande. Viruset är det vanligaste viruset som orsakar luftvägsinfektioner hos små barn. 

Att viruset slår till i höst på bred front beror på att epidemitoppen uteblev i våras på grund av coronavirusrestriktionerna.

Barn som drabbats av viruset tas vanligtvis in på sjukhus på grund av andningssvårigheter.

"Vad beträffar barn belastar RS-viruset sjukvården betydligt mer än coronaviruset", säger  Tea  Nieminen, barninfektionsläkare på Nya barnsjukhuset, i pressmeddelandet.

Det finns inte medicin som biter direkt på en RS-virusinfektion. De barn som tas in på sjukhus får oftast hjälp med andningen, till exempel med extra syre. Bara en mycket liten del av de smittade behöver sjukhusvård.

Spädbarn yngre än tolv veckor löper den största risken för allvarlig sjukdom. 

"Ett spädbarn smittas ofta av ett syskon som går på dagis. Föräldrar till spädbarn bör därför undvika platser med mycket människor och vara noggranna med handhygienen", säger Tea Nieminen.

RS-viruset sprids som droppsmitta och virusets inkubationstid är vanligen 4–5 dagar.

 Den insjuknade utsöndrar viruset i ungefär en vecka efter de första symtomen. Symtomen omfattar andningssvårigheter, vilka kan visa sig som en tydlig pipande eller rosslande andning och högre andningsfrekvens.

Barnet kan ha slem och feber, små spädbarn kan ha andningsuppehåll som enda symtom. Öroninflammation kan förekomma som följdsjukdom. 

Om man misstänker att barnet har RS-virusinfektion och om barnet exempelvis har svårt att andas eller äta, ska man ringa Jourhjälpen, tfn 116 117, för ytterligare anvisningar.   I en nödsituation ringer man nödnumret 112. 

Källa: HUS

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning