Spädbarn i Sverige vårdas på intensiven för corona – statsepidemiolog oroad över epidemi på äldreboenden

Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/TT-SvD

Ett spädbarn som intensivvårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bekräftats smittad av det nya coronaviruset, rapporterar P4 Uppland. Den svenska statsepidemiologen är speciellt oroad över att smittan kommit in på så många äldreboenden – något som inte har skett i samma grad i övriga Norden.

Barnet kom in till akuten med andningsbesvär på söndagskvällen och lades i respirator. Barnets tillstånd är stabilt, säger Rainer Dörenberg, sektionschef på barnintensiven, till radiokanalen.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns enstaka rapporter av de närmare 1,5 miljoner människor som konstaterats smittade som är små barn.

– Det är så med de flesta sjukdomar, blir de väldigt vanliga och är det väldigt många som får dem samtidigt kommer även de som normalt inte skulle få det synas i statistiken. Så vi kommer att se den här typen av udda händelser.

Hur barnet har smittats är oklart och man vet inte om det kan ske redan i livmodern. Att viruset skulle kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är ovanligt, enligt Tegnell.

– Men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskador, har Anders Tegnell tidigare sagt, i samband med att ett spädbarn i Storbritannien smittats.

Läs också: Nyfödd bebis smittad med coronavirus – sällsynt att personer under 20 år testar positivt

Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats, visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror, som offentliggörs varje dag.

Av de som har avlidit är det 282 män och 195 kvinnor.

– I Sverige har vi ganska få fall rapporterade under helgen och också i dag. Det måste tolkas med stor försiktighet för vi vet att vi har en mindre inrapportering under helgerna, säger Tegnell.

Inflödet till intensivvården håller sig stabilt. Enligt Svenska intensivvårdsregistret finns det närmare 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård.

"Stanna hemma när du är sjuk"

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning