Döda begravs i Gaza efter gårdagens våld

Bild: TT/AP/Dusan Vranic

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där närmare 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter. Samtidigt samlas palestinier för att begrava gårdagens dödsoffer.

Begravningarna inleddes på årsdagen av vad palestinier beskriver som "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals flydde eller tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Hundratals samlades för begravningen av en 23-årig man som dödades öster om Gaza stad.

– Jag är glad över att min son är en martyr. Han är en av dussintals som dog för Palestina och Jerusalem, säger hans pappa Ibrahim Tubasi till AFP.

Årsdagen är också kulmen på den drygt sex veckor långa protesten, där minst 59 palestinier dödades i går, de flesta av dem av beskjutning från israeliska styrkor, enligt palestinska myndigheter, som också hävdar att minst 2 400 skadades, skriver nyhetsbyrån.

– Det var en otrolig mängd skott. Det förklarar det höga dödstalet och att fler än 2 000 personer skadats, säger al-Jaziras utsända Stefanie Dekker, som rapporterar från Gaza stad för mediebolaget.

Opererades i samma sal

Färre palestinier samlades vid gränsområdet på tisdagen. Tv-bilder visar vissa av dem använda stenslungor mot israeliska soldater. En 51-årig man sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor, enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter skriver Reuters.

BBC rapporterar om köer av män utanför Gaza stads största sjukhus, som väntar på att få lämna blod. Hjälporganisationen Läkare utan gränser beskriver situationen på ett av sjukhusen som lika kaotiskt som efter kriget i Gaza 2014.

– Vårt team på det sjukhuset utförde 30 kirurgiska ingrepp i går, ibland fick två eller tre patienter opereras i samma operationssal, andra ingrepp fick utföras i korridorerna, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för arbetet i de palestinska områdena hos Läkare utan gränser, i ett pressmeddelande.

En av de döda var ett spädbarn, enligt palestinska myndigheter, som hävdar att barnet avlidit sedan hon andats in tårgas. Det är oklart hur nära hon och hennes familj var gränsstängslet.

Årsdag i dag

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel har agerat i självförsvar mot Hamas. Israels väpnade styrkor uppger i ett uttalande att 40 000 demonstranter samlades vid gränsen. Att många, beväpnade med bland annat brandbomber, försökte att ta sig igenom säkerhetsstängslet, och att man kommer att fortsätta att försvara sig mot vad man beskriver som hotet från den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan.

Även Vita huset har lagt skulden på Hamas, vars väpnade gren i går lovade att fortsätta protesterna i dag. Hamas är terrorstämplad av EU och USA.

Tårgas och skott

Bilden av gårdagens protester är också splittrad. Flera journalister på plats beskrev en snudd på festlik stämning en bit från stängslet på Gaza-sidan, där mindre antal gjorde rusningar mot gränsen. På andra håll släpptes tårgas från drönare, och CNN:s utsända rapporterade om ljudet från skottsalvor.

– Tårgasen fälldes över folk och det sköts på människor, människor som protesterade vid gränsen, säger al-Jaziras Stefanie Dekker.

Läs mera här:

Vad handlar protesterna om?

Artikeln har uppdaterats kl. 15.21.

Bild: TT/AP

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning