Sovmorgon kan vara fälla för kroppen – så här förbättrar du din nattsömn

Bild: Mostphotos

Långa sovmorgnar på helgen kan få motsatt effekt – i stället för att känna oss utvilade riskerar vi att bli tröttare, enligt en norsk sömnexpert.

Följ kroppsklockan. Sov på tider som passar just dig i den mån det går. Vissa är kvällsmänniskor, andra morgonmänniskor.

Regelbundenhet. Kroppen mår som bäst om du går och lägger dig, och stiger upp, vid ungefär samma tider varje dag.

Gå ner i varv. Att vara avslappnad innan du går och lägger dig är en förutsättning för god sömn.

Motion. Att motionera kan bidra till bättre sömn.

Källa: Svenska Stressforskningsinstitutet

Om du vill känna dig mindre trött är det rutiner varenda dag som gäller, enligt Bjørn Bjorvatn, vid det norska kompetenscentret för sömnsjukdomar. Helgernas sovmorgnar kan därför vara en bov.

– Vill du bli mindre trött är det en sak som gäller; det är rutiner varenda dag, hela veckan, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB.

Bjorvatns teori bekräftas av Susanna Jernelöv, psykolog och sömnforskare:

– Rutiner är inte så unikt för sömn. Kroppen funkar oftast bäst på rutiner på väldigt många sätt, till exempel när det gäller matintag. Det är så vi är gjorda.

När vi sover ut på helgerna så skjuter vi ofta på vår dygnsrytm som vi har till vardags. Vissa klarar utmärkt att ställa om dygnet under helgen och vara pigg på måndagsmorgonen, andra inte.

– Man riskerar att bli trött när man ruckar på sin dygnsrytm, ungefär som när man är jetlaggad. Och har man stora problem med sin sömn så kanske man ska vara mer noga med rutiner.

Men innebär det då att vi ska fortsätta ställa klockan på sju, även på lördagar och söndagar?

– Det kan vara svårt att hålla på med regelbundna tider hela tiden för att sömnen ska vara optimal varenda natt. På helgen kanske man vill kalasa lite eller bara vara uppe senare. Det kanske inte är så farligt att vara lite trött, säger Jernelöv.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning