Southgate: Rasismskandalen förde oss samman

Gareth Southgate i EM-kvalmatchen mot Bulgarien. Bild: Nikolay Doychinov/Lehtikuva

Skandalmatchen mot Bulgarien chockade fotbolls-Europa.Englands förbundskapten Gareth Southgate menar dock att de rasistiska tillmälena som riktades mot flera av spelarna kan ha svetsat samman "Three lions".

England vann EM-kvalmötet i Sofia den 14 oktober med 6–0. Men allt fokus efteråt var på händelserna på läktarplats. Matchen avbröts vid två tillfällen på grund av att delar av den bulgariska publiken riktade rasistiska tillmälen mot engelska spelare, dessutom var det flera åskådare som gjorde apljud och nazisthälsningar.

Men enligt förbundskaptenen Gareth Southgate kan händelserna alltså ha stärkt England.

– Jag är säker på att vilket lag som helst som går igenom en liknande situation kommer att svetsas samman. Sättet som spelarna pratade med varandra under veckan och sättet som de stod upp för varandra under matchen... Det är ingen situation vi någonsin vill vara med om igen och det är ingenting vi ser tillbaka på med någon glädje, säger Southgate till Sky Sports.

– Men det bästa vi kan göra, när det handlar om att skicka ett budskap till resten av världen, är att fortsätta att jobba som vi gör.

Efter skandalmatchen valde både den bulgariske förbundskaptenen Krasimir Balakov och förbundets ordförande Borislav Mihajlov att avgå. Bulgarien straffades med en match utan publik och dryga böter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning