Soulgudinnan Mavis Staples har kraften i rösten kvar

Bild:

Soulgudinnans själfulla sång har under decennier lockat fram tårar, men framför allt har hon förmedlat hopp.

Mavis Staples

Livin' On A High Note

(Anti/Playground)

Den i dag 76-åriga Mavis Staples lär inför de studiosessioner som utmynnade i färska albumet ha sagt att hon så länge fått sina lyssnare att gråta att hon nu vill se dem skratta. Och visst har hennes själfulla sång under decennier lockat fram tårar, men framför allt har hon förmedlat hopp – det gjorde hon som ung gospelstjärna inom legendariska Staple Singers, och så har det också varit då hon senare i sitt artistskap kämpat för rättvisa mellan raser och kön.

Nu är det förstås sant att Livin' On A High Note rymmer glädje, men mer speciellt är att Staples ännu i såpass hög ålder har kvar nästan all rörlighet och expressivitet i sin mörka altröst – emellanåt ligger hon långt nere i registret, däremellan är hon uppe i lovsångshöjderna. Och då den dessutom bara tycks djupna med åren – samtidigt som hon redan genom sin frasering kan ge liv åt text som text – har hon under det senaste decenniet upplevt en ny guldålder som uppburen soulgudinna, med starka skivor och yngre artister som stått i kö för att få producera och skriva låtar till dem. Nick Caves bidrag Jesus Lay Down Beside Me sitter nu så rätt, och får en så intensiv tolkning, att jag önskar att han bidragit med en större mängd material.

Aktuella producenten M. Ward är känd för att vara perfektionist, men den här gången satsar han på en ganska avskalad och skrovlig ljudbild, där Staples röst får allt det utrymme den någonsin kan tänkas behöva. Gospel, modern soul och politisk kamp i en och samma melodi.

Henrik Jansson Författare

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33