Sött och salt i Stockholm

Mera klassiskt än så här blir det inte. Bild: Anci Holm

"Welcome to my hometown" hälsar många kända Stockholmsprofiler på Arlanda flygplats. Jag får säga detsamma, även om jag inte platsar i det galleriet. Likt många boende i staden har jag lämnat den över sommaren för andra hembygder i stugor vid havet, i skogar och bland fjäll, lämnat över den till besökarna och turisterna. Den tid när Stockholm är som vackrast.

Staden mellan broarna, Nordens Venedig, är en blandning av sött och salt (Mälaren och havet) som Lasse Berghagen skrivit i Allsång på Skansen-låten. Det är vattnet som gör Stockholm.

Vid vattnet, både i innerstan, förorter och i närliggande kommuner, finns en uppsjö av krogar och restauranger som det lönar sig att leta upp även om de ligger en bit från turistfällorna i Gamla stan.

Stockholmarna är ett uteätande folk. Nya ställen öppnar hela tiden och det är tämligen trendkänsligt. Hamburgartrenden ersattes av finpizzatrenden, en fransk våg har svept över stan, osv. Men en trend, som egentligen inte längre är en trend utan något varje seriös krögare marknadsför, är det säsongsanpassade och det lokalproducerade. Det har också öppnat för mer av traditionell svensk mat. Fisk är ett givet inslag på de sjönära restaurangerna, oftast ursprungs- och mcs-märkt. Men man bör vara medveten om att Stockholm saknar fiskmarknad så även lokalt fångad fisk måste åka till Göteborg för att säljas. Men ofta framgår det på menyn i vilka vatten fisken fiskats och från vilken gård grisen kommer.

Maten på sommarkrogarna är kanske aningen konceptuell. Svenskt med en mix av medelhav och ibland kan ju miljön vara mer attraktiv än det kulinariska.

Jag har valt ut några ställen, det finns givetvis många fler, som levererar vad gäller matkvalitet och miljö – och inte minst sjönära läge. Och som är lätta att ta sig till.

STRÖMMINGSVAGNEN, Slussen

Strömmingsvagnen vid Slussen. Bild: Anci Holm

Strömmingsvagnen var food-truck långt innan begreppet kom till stan och den står fortfarande kvar på Södermalmstorg som nu är aningen hopkrympt av det pågående Slussenbygget. Å andra sidan är där lugnare än vanligt eftersom mindre biltrafik passerar. Här får man en riktigt god budgetlunch eller -middag för 75 kronor som mest. Mer klassiskt svenskt än så blir det inte – nystekt strömming, potatismos, inlagd gurka och lingonsylt. Ja, svenskarna vill ha lingon till strömmingen. Med knäckemacka, förstås. Strömmingen kan man också få på knäckebröd, kavring, då kallas den skåning, i rulle eller som burgare.

Öppet: 10–19. Hitta hit: T-bana Slussen, Buss 2, m fl. I närheten: Stockholms stadsmuseum, Mosebacke med bedårande utsikt över Saltsjön och Stockholm, shopping- och gågatan Götgatan.

RÖKERIET, Fjäderholmarna

Fjäderholmarna bjuder på skärgårdsstämning i city. Bild: Anci Holm

Nypotatis och rimmad lax. Bild: Anci Holm

Stockholm har ju en fantastisk skärgård med många fina krogar, men stannar man några dagar kanske man tvekar för en heldagstur. En kompromiss är Fjäderholmarna i Saltsjön, skärgårdskänsla cirka 20 minuter med båt från city. Men här kan man också tillbringa en hel dag om man vill. Eller åka ut för middag. Det finns många matställen att välja mellan. Jag går till Rökeriet, doften av tjära och rökt fisk drar. Stället har stor härlig terrass mot vattnet och har alltid Dagens rök på menyn. Jag faller för den rimmade laxen med färskpotatis och örtsås. Ett glas vitt till i solen och jag får midsommarfeelis. Skulle Rökeriet vara fullt finns som sagt flera andra ställen att välja mellan, bland annat ett i vikingastil. Rocklegenden E-type har en filial av sin vikingarestaurang Aifur här. Passar kanske bättre för ruggiga kvällar att bänka sig bland facklor och fällar.

På Fjäderholmarna finns mycket att se och göra; hantverkarby och gallerier, allmogebåtsmuseum, friluftsteater, badklippor, bryggeri, chokladfabrik, mm. Allt i mysig småskalig skärgårdsmiljö. Samlad info på fjäderholmarna.se. Hitta hit: Strömma och Vaxholmsbolaget från Nybrokajen och Fjäderholmslinjen från Slussen. Gästhamn.

HERMANS, Fjällgatan 23B

Pittoreskt på Fjällgatan. Bild: Anci Holm

Härliga efterrätter på Hermans på Fjällgatan. Bild: Anci Holm

Vegetariskt gott. Bild: Anci Holm

Caesarsallad med handskalade räkor på Stockholms riviera. Bild: Anci Holm

"Så öppnar sig gatan plötsligt och ger en fantastisk utsikt över stad och vatten och plats också för en liten plantering och servering med vita bord under gröna trädkronor" skriver Per Anders Fogelström i sin Stockholmssvit. Han avser när man kommer ner för Sista Styverns trappor till Fjällgatan, en av Stockholms mest pittoreska gator, då fattigsöder, i dag dyra bostäder i kåkarna.

Här finns i vår tid Hermans Vegetarian Restaurant and Garden Café, en stor veganrestaurang och café med mängder av uteplatser uppe på Katarinaberget med utsikt över hela Stockholm, Saltsjön och Riddarfjärden. Buffé serveras både till lunch och middag, vid fint väder grill från klockan 17. Buffén består av både matiga sallader och varma rätter. Man får äta hur mycket man vill så mätt blir man garanterat ifall någon är skeptisk mot bara grönt. Det är fräscht, smakrikt och hälsosamt. Här är allt ekologiskt. Det syndigaste är det ekologiska folkölet och ett stort utbud av efterrätter.

Öppet: 11–21, hermans.se. Hitta hit: Buss 2, 53. I närheten: Fjällgatan och fler gator med söderkåkar och promenad längs Per Anders Fogelbergs terrass. Strax nedanför: Fotografiska.

PIREN, Kristinebergs strand 2

En solnedgång på restaurang Piren på Kristinebergs strand en varm sommardag lyfter sinnena. Bild: Anci Holm

Det är italienskt i glaset när man vill ha sommarens drink i Stockholm. Bild: Anci Holm

Nya sjönära bostadsområden växer hela tiden upp i Stockholm. Ett är Kristineberg/Hornsberg vid Mälaren som i marknadsföringen benämns som Stockholms riviera. Med bostadshusen kommer också restaurangerna. Den mest populära är Piren. En varm kväll vill alla äta på terrassen, men där kan man inte boka bord så man får vänta en stund i den vattennära baren. (Inomhus kan man boka.) När man väl fått sitt bord finns en del svensk-/medelhavsinspirerade rätter att välja mellan. Min Caesarsallad med handskalade räkor är enorm men fräsch i värmen. Sällskapet satsar en annan svensk klassiker, råbiff. Och verkar glad. Ärligt sagt kunde man ha ätit och betalat vad som helst i den här miljön. När solen börjar gå ner och kalypsorytmerna och stimmet ökar i baren saknar man inte södernresan som inte blev av. Vill man, kan man också ta ett dopp någonstans vid den långa strandpromenaden.

Mera info: Piren-bar.se . Hitta hit: Buss 50, 56, 59, 61, Pendelbåt Green City Ferries.

BOCKHOLMEN HAV OCH RESTAURANG, Bockholmen

Restaurangen på Bockholmen, en liten ö i Bergshamra (Solna) har funnits i över tio år, men nu plötsligt talar alla om den. Här är man i innerskärgården med lite Roslagskänsla, även om man i avsaknad av egen båt måste ta tunnelbanan till skären. I den tidigare sommarvillan, sedermera båtklubb, förverkligade Mathias Pihlblad, dubbel OS-vinnare med kocklandslaget, en av sina matvisioner inom Bockholmengruppen. Köket är ambitiöst utan att vara pretentiöst och trots så hög klass till ett rimligt pris. Pihlblad beskriver den som en blandning av mormors recept och Fellinis Italien. Miljön vid inloppet till Edsviken och Stocksundet är också fantastisk och det är boka som gäller trots att inomhusmatsalen kompletteras med en stor terrass. Det är fullsatt lunch som middag. Här är givetvis säsong och ursprung ledord. På sommarmenyn finns Dagens sparris, så jag väljer den som förrätt. I dag från Gotland med ramslökspuré, knapriga kavringsmulor och skirat smör. Huvudrätten blir Dagens Västerhavsfisk, sej med primörer och färskpotatis. Ställets klassiska fiskgryta får beröm vid grannbordet.

Varma kvällar öppnas Kärleksbaren alldeles vid klipporna nere vid vattnet och grillarna tänds. Sommarbuffé serveras också på helgerna på Bockholmen.

För öppettider och mer info: bockholmen.com. Hitta hit: T-bana till Bergshamra, promenad ca en kilometer ut till ön Bockholmen. I närheten: Naturhistoriska riksmuseet, Universitetet.

Anci Holm är en frilansjournalist som gärna reser och njuter av den lokala matkulturen. Hon är verksam både i Finland och Sverige. Vi följer med på hennes matresor varannan månad. Den här gången tar hon oss med till Stockholm.

I Stockholm utvecklas pendeltrafiken på sjövägarna. SL har två linjer, Sjövägen till Nacka och Riddarrjärdslinjen, utöver Djurgårdsfärjan. På dessa linjer kan du åka med SL-kort.

Green City Ferries kör mellan Riddarholmen och Solna strand, dock enbart morgon och eftermiddag. Biljettpris 40 kronor.

Sl.se

Greencityferries.se

• Aperol spritz, den italienska aperitifen, har utnämnts till sommarens drink i Stockholm. Gillar du den orangea aperolen blandad med prosecco och sodavatten – njut i solen!

• Kaffesugen på Drottninggatan? (Om du fortfarande svettas här i kedjornas butiker.) Caffetteria del Corso i Hötorgspassagen har fantastisk espresso för medelhavspriset 12 kronor! Inget lattelapande här, en snabb på stående fot. Och ett enastående tillfälle att uppleva Italien i espressofart.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning