Sotji är symbolen för ryska idrottsframgångar – och deras fall

På lördag spelar ryska landslaget kvartsfinal i Sotji. Inramningen är historisk – här nådde Ryssland stora framgångar under OS 2014. Men pr-segern gick upp i rök när OS följdes av en dopningsskandal. Nu solar sig den ryska statsledningen än en gång i glansen av sina idrottare.

Sotji är kvavt och fuktigt som i en bastu. Uppe på taket vid poolen på mitt hotell sitter tre kroater och planerar hur de ska transportera en 96 meter lång och 10,5 meter bred rödvitrutig kroatisk flagga till Sotji.

– Den väger 92 kilo så det går bara att transportera den med bil. Den har redan varit två gånger i Nizjnij Novgorod och en gång i Kaliningrad. Just nu är den i Krasnodar. Jag hoppas att den är framme i morgon, säger Dado Čor.

Tillsammans med Bruno Dobrinić har han suttit på läktaren under alla Kroatiens matcher. I torsdags fick Čor och Dobrinić sällskap av Dominique Baljiak, etnisk kroat från Australien.

– Jag planerade inte att åka till VM. Men Kroatien spelar så bra att jag helt enkelt var tvungen att komma. Vi har aldrig haft ett så här bra lag, med alla dessa stjärnor. Om vi inte vinner nu kommer det att ta lång tid tills vi får nästa chans, säger Dominique Baljiak.

Han räknar upp vad han kallar "världens bästa mittfält" med Luka Modrić, Ivan Rakitić och Mateo Kovačić

– Vi har en massa spelare i Milan, Real Madrid, Liverpool, Barcelona... de spelar alla på världsnivå. Just nu är de på topp. Om fyra år har de blivit för gamla. Det är nu eller aldrig, säger Dominique Baljiak. 

Bruno Dobrinić, Dado Čor och Dominique Baljiak väntar på att en 96 meter lång kroatisk flagga ska anlända till Sotji. På den här mindre flaggan står namnet på deras hembyar. I kväll möter Ryssland Kroatien i Sotji. Bild: Anna-Lena Laurén

Alla ryssar jag träffar erkänner utan omsvep att Kroatien är det bättre laget. Samtidigt är självförtroendet på en helt ny nivå både hos spelare och fans efter segern mot Spanien. En enorm rysk hejarklack är på väg ner till Sotji för att lyfta sitt lag till seger och tidningarna svämmar över av artiklar om hur laget tränar, vad de äter, hur spelarnas fruar stöder sina män och vilka böner man ska be för seger inför matchen.

– Jag har satsat pengar på Kroatien. Men det lag jag i hjärtat tror på är Ryssland. De spelar på hemmaplan och folk kommer att göra precis allt för att stöda dem, säger Aleksej, som jobbar på mitt hotell och diskuterar fotboll med alla gäster. 

Oavsett om ryska laget vinner eller förlorar finns knappast en mer talande inramning för matchen än Sotji. Här nådde de ryska idrotts- och pr-framgångarna sin kulmen under OS i Sotji i början av 2014, då Ryssland vann medaljtabellen.

Därefter utbröt kriget i Ukraina. Rysslands mödosamt vunna pr-seger gick upp i rök då man annekterade Krimhalvön. Året därpå briserade dopningsskandalen då antidopningsmyndigheten Wada publicerade en rapport, som utpekade den ryska antidopningsbyrån Rusada till medskyldig i omfattande och systematiskt fusk. I det längsta försökte den ryska idrottsledningen tiga ihjäl alla bevis som radades upp, men när majoriteten av de ryska idrottarna stängdes av från OS 2018 var katastrofen ett faktum. 

Kreml skyllde skandalen på västvärldens russofobi, men flera idrottare kritiserade sina egna beslutsfattare för att inte ha tagit Wadas varningar på allvar. Putin erkände flera gånger att dopning har förekommit, men hävdade varje gång att andra länder dopar sig lika mycket.

Inför fotbolls-VM undersökte internationella fotbollsförbundet, Fifa, dopning inom den ryska landslagstruppen, pressade av den uppmärksammade McLarenrapporten år 2016. Den oberoende rapporten bekräftade systematisk dopning bland ryska friidrottare.

Fotbollsspelarna fick grönt ljus av Fifa, men under VM har de ryska spelarna ändå blivit misstänkliggjorda eftersom de statistiskt sett springer mest av alla lag. Inga test har dock visat på några oegentligheter.

Ett problem för den ryska trovärdigheten är Vitalij Mutko. Han var idrottsminister under OS i Sotji och stod i spetsen för det systematiska fusk som Wada hade avslöjat. Internationella olympiska kommittén har stängt av Mutko från alla OS på livstid, men trots detta utsågs Mutko till ordförande för organisationskommittén för fotbolls-VM. 

Efter massiv internationell kritik tvingades Mutko avgå i slutet av 2017. Han lämnade också posten som ordförande för Ryska fotbollsförbundet – men bara tillfälligt. Av allt att döma tänker han återta ordförandeskapet senare, ett tydligt tecken på hur Ryssland till varje pris vill markera att man inte viker sig för kritiken.

Mutko är visserligen inte längre idrottsminister, men har i stället blivit befordrad. Efter presidentvalet i våras utsåg Putin honom till vice premiärminister. Det är en av de högsta posterna i den nya ryska regeringen och ytterligare en markering av Putin.

Ett problem för den ryska trovärdigheten är Vitalij Mutko (mitten), som var idrottsminister under OS i Sotji. Han lämnade tidigare posten som ordförande för Ryska fotbollsförbundet – men bara tillfälligt. Bild: Lehtikuva/AFP/Alexander Nemenov

Den ryska statsledningen har hela tiden haft nära kontakter med Fifas högsta ledning. Putin och före detta Fifa-ordföranden Sepp Blatter är nära vänner och på öppningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien satt Putin, Fifas nuvarande ordförande Gianni Infantino och den saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman som såta vänner sida vid sida på hedersläktaren.

Att Putin trivs i dessa sammanhang, umgänge på hög nivå där han slipper ständiga frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, är tydligt.

Det sägs ofta att idrott ska vara opolitiskt – men att den är ett politiskt verktyg för Kreml är helt uppenbart. Avancemang i världens största turnering har fått ryska folket att löpa amok av glädje och ger ledarskapet en chans att spegla sig i glansen. Inte bara av sitt eget lag, utan även av internationella stjärnor.

I går bjöd Putin in gamla fotbollslegender till Kreml. Inför tv-kamerorna drack han kaffe med bland annat Marko van Basten, Peter Schmeichel och Lothar Matthäus. Med vid bordet satt naturligtvis Gianni Infantino.

– Tiotusentals utlänningar besöker nu Ryssland med goda föresatser. Vi ser hur stereotyperna om Ryssland krossas, sade Putin med ett brett leende.

Den ryska förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov bekräftade på en presskonferens i går att Putin personligen håller kontakt med honom under VM.

– Vladimir Vladimirovitj ringde mig före och efter matchen mot Spanien. Det är förstås väldigt trevligt och stärker vår motivation att statsöverhuvudet stöder oss.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03