Sörjande drottning firar födelsedag ensam – fyller 95

Storbritanniens regent drottning Elizabeth anländer till prins Philips begravning. Arkivbild. Bild: Leon Neal/TT-AP-Pool

"Jag har, med anledning av min 95:e födelsedag, mottagit många lyckönskningar, vilket jag innerligt uppskattar." Det hälsar Storbritanniens regent drottning Elizabeth II som under onsdagen firades på distans.

I vanliga fall firas drottningens födelsedag med pompa och ståt – minst en kunglig salut samt avtäckande av nya porträtt målade av regenten. Men i år är inget sig likt.

Födelsedagen tillbringas i stället i ensamhet och stillhet i slottet Windsor. Det nedtonade firandet sker både till följd av pandemin och det faktum att födelsedagen äger rum i en tid av kunglig sorg då drottningens make prins Philip nyligen gick bort.

Många uppmärksammade dock drottningens födelsedag på distans. En av de som skickade en digital födelsedagshälsning var premiärminister Boris Johnson som hälsade att han var "stolt över att tjäna under henne".

I samband med att Elizabeth tackade för gratulationerna så passade hon även på att tacka för de kondoleanser hon mottagit sedan hennes makes bortgång.

"Min familj och jag skulle vilja tacka alla för det stöd och den vänlighet ni visat under de senaste dagarna. Vi har blivit innerligt rörda och fortsätter att påminnas om det extraordinära intryck som Philip gjorde på många under sitt liv", hälsade drottningen fortsatt från sitt sobra födelsedagsfirande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning