Sörja för de sina

Anne Andersson i Kimito är närvårdare till sin son Tony som för åtta år sedan var nära döden. Bild: Yle

Fanny Malmbergs radiodokumentär påminner om allas vår utsatthet i ett samhälle med allt tunnare skyddsnät.

Månadens dokumentär: Villkorslös kärlek finns på Yle Arenan, och sänds i Yle Vega 27.5 kl. 9.15, repris 2.6 kl. 18.03.

För åtta år sedan fick Anne Andersson i Kimito ett samtal mitt i natten om att hennes då artonåriga son Tony varit med om en bilolycka.

För femton år sedan fick Lefa Lönnqvist i Sjundeå ett samtal från Kibe Kalima som hade ramlat och behövde hans hjälp. Han flyttade in och två år senare var det gifta.

Anne och Tony, liksom Lefa och Kibe, är huvudpersoner i Fanny Malmbergs radiodokumentär om att vara närståendevårdare. I bilolyckan fick Tony hjärnskador som gör honom beroende av sin mamma i vardagen. Det har visserligen gått framåt, och han har numera eget boende, men han ringer henne ofta när han behöver hjälp med elementära, praktiska saker.

83-åriga Kibe har Parkinsons sjukdom vilket gör henne styv; det var det som var orsaken till att hon ständigt började ramla. Utan sin elva år yngre man Lefa skulle hon inte klara av att bo hemma.

Som framgår av titeln handlar det om den villkorslösa kärlek som gör att man ställer upp och hjälper en anhörig. Det handlar om att vara beroende av en annan människas hjälp, och om oron för vad som skulle hända om denna människa inte längre fanns till hands. I den bemärkelsen tar dokumentären temperaturen på vårt välfärdssamhälle där det är meningen att individen ska klara sig själv så länge det bara är möjligt. Anhörigvårdarna i dokumentären upplever att ingen annan skulle ta hand om deras närstående om de inte själva gjorde det; de verkar inte ha någon stor tillit till samhälleliga stödfunktioner. Poängen är att vem som helst när som helst kan drabbas av något som gör en beroende av en annan människas hjälp. I Lefas och Kibes fall är det beroendet ömsesidigt eftersom de har en kärleksrelation, medan Anne som förälder lever i förtröstan på att hennes son en dag ska klara sig själv.

Det här är inte den mest raffinerat berättade dokumentären; den bygger på intervjuer där redaktören är närvarande som frågande part, vilket stundtals avslöjar en intervjuteknik med onödigt ledande frågor. Däremot lyfter dokumentären fram ett angeläget ämne i ett samhälle som erbjuder ett allt tunnare skyddsnät. På det sättet påminner den om livets skörhet och allas vår utsatthet.

Malin Slotte TV-redaktör

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning