Soptunna i havet rensar strandvattnen – nu ska plastskräpet sugas upp

Pilotprojekt. Finlands och Norra Europas första havssoptunna finns nu vid Ugnsholmen i Helsingfors.. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

2050 finns det mer plastskräp än fisk i haven, enligt vissa bedömningar. En australiensisk lösning på problemet är en soptunna – av plast – som placeras i havet.

– Plasten är ett utvecklat och fint material men vi är inte färdiga att använda det och framför allt inte att återanvända det. Havssoptunnan är inte den slutliga lösningen på plastproblemet utan en del av den. Vi själva och de val vi gör som konsumenter är den slutliga lösningen, sade vd för Seabin-projektet Pete Ceglinski på Ugnsholmen i Helsingfors på tisdagen.

Havssoptunnans idé är enkel: ytvattnet sugs in i tunnan via en uppsamlingspåse och pumpas skräpfritt tillbaka ut i havet. I påsen ryms ett tiotal kilo skräp. Havssoptunnan samlar också upp olja på ytan och små partiklar.

Kraftkällan är en pump på 12 volt som om man vill drivs av sol- eller vindenergi. Pumpen drar ganska lite ström: enligt Ceglinski drar soptunnan betydligt mindre el än den strömsnålaste teveapparaten.

Havssoptunnorna placeras i hamnar och nära stränder – tills vidare fungerar de inte på öppet vatten.

Havssoptunnan är tillverkad av plast, förstås, men ändå återanvänd plast. Kommersiell tillverkning börjar i sommar.

Problemlösare utvecklade tunnan

Finlands och Norra Europas första havssoptunna finns nu vid Ugnsholmen i Helsingfors. Det handlar om Seabins pinfärska V5 Hybrid-modell som kom ut i slutet av april.

Under en tre månader lång testperiod samlar Seabin in användarerfarenheter från sina pilotpartner runt om i världen. Finska Wärtsilä är Seabins pilotpartner de kommande tre åren. Under den här tiden donerar Wärtsilä havssoptunnor till Helsingfors stad och Helsingfors hamn samt förhandlar om att placera tunnorna också i Åbos gästhamn i Aura å och i Vasa.

– Det är folk som älskar att lösa problem som utvecklat havssoptunnorna. Jag hoppas att Helsingfors allt mer kommer att bli känd som platsen där folk hittar och testar lösningar på världens problem, säger Helsingfors biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki (Grön).

Men lönar det sig fortfarande att låta bli att ta den lilla plastpåsen för frysvarorna vid kassan tills fler lösningar på plastproblemet i havet har hittats?

– Absolut, säger Ceglinski.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning