Soppa i Helsingfors, picknickpåse i Vanda – här kan barn äta gratis lunch i sommar

Parktanten Anneli Bäckström är redo inför sommarens parkluncher i lekparken Lehdokki i östra Böle. – Det här blir min 32:a sommar i en Helsingforspark. Att få dela ut parklunch är det bästa, för alla barn är så glada när de får mat! säger hon. Bild: Cata Portin

Parklunchen är en helig tradition i Helsingfors. Sommarlovslediga barn och unga får äta ett mål varm mat ute i 33 parker på olika håll i stan. Vanda hakar på och delar nu för tredje sommaren i rad ut picknickpåsar i flera invånarparker.

Behovet av en gratis måltid för barn och unga är stort i både Helsingfors och Vanda. När skolornas sommarlov börjar nästa vecka riskerar många sommarlovslediga barn att bli utan varm mat. Därför satsar städerna på att dela ut parkluncher också i år.

I Vanda är det nu tredje sommaren som barn- och ungdomstjänsterna kommer att dela ut picknickpåsar i invånarparker. Man utökar antalet ställen till sex, ett önskemål från barnfamiljer i staden.

– Vi införde systemet med picknickpåsar i fjol, som en säkerhetsåtgärd under rådande coronarestriktioner. Det hade varit svårt att distribuera en varm lunch ute i parkerna på ett tryggt sätt. Våra erfarenheter från i fjol var goda, picknickpåsarna fyllde sin funktion och var mycket uppskattade, säger Hannu Rusama, direktör för ungdomstjänsterna i Vanda.

I fjol delades över 18 000 picknickpåsar ut i Vanda. I år kommer det att finnas 150 påsar reserverade för Vandabor under 18 år i varje park, alltså sammanlagt 900 påsar per dag i de sex aktuella parkerna (se faktarutan).

"Vi har utvecklat sommarluncherna utifrån den respons som vi har fått, både vad gäller påsarnas innehåll och genom att öka antalet utdelningsplatser", säger stadsdirektör Ritva Viljanen i ett pressmeddelande.

– De yngre barnen som kommer till parken med sina föräldrar skulle säkert ha uppskattat en varm lunch mera, medan ungdomarna som rör sig på egen hand har gillat picknickpåsarna, säger Hannu Rusama.

Förutom mellanmålet bjuder Vanda stad också på aktiviteter. Tillsammans med idrotts- och kulturtjänsterna samt lokala föreningar kommer det att ordnas somrigt utomhusprogram i samband med utdelningen av påsar. Programmet är öppet för alla och passar för invånare i olika åldrar.

Över 30 parker i Helsingfors

I Helsingfors har parkluncherna för barn långa traditioner. De infördes sommaren 1942 under fortsättningskriget, då matbrist och ransonering plågade Helsingforsbarnen. Då ville stadens beslutsfattare se till att barnen fick åtminstone ett mål varm mat om dagen.

Samma målsättning finns kvar än i dag och behovet av sommarluncher har inte försvunnit. Förra sommaren serverades sammanlagt cirka 1 400 kilogram mat dagligen i stadens lekparker, oftast soppa av varierande slag, men ibland också grytor. Det viktiga är att maten är näringsrik, lätt att transportera och kan serveras utomhus i parken.

Bild: HBL

– Fisksoppa är barnens absoluta favorit, så har det varit från år till år. Vi har både laxsoppa och skärgårdssoppa på menyn och de uppskattas stort. En annan favorit är grönskaspurésoppor av olika slag, berättar Sirpa Jalovaara, expert på matservice vid Helsingfors stad.

Hon bekräftar att parkluncherna är mycket viktiga, både för stadsborna och för stadens tjänstemän. Det är en hederssak för många på staden att man kunnat upprätthålla den här snart 80-åriga traditionen, som underlättar många barnfamiljers vardag.

– Vi får in mycket respons på parkmaten, mest är det tack för att staden bjuder barnen på sommarlunch. Tidigare år har vi också fått önskemål om veganska maträtter, men efter att vi införde en vegansk dag i veckan har vi inte fått in särskilt mycket synpunkter på menyn, säger Jalovaara.

Egen sked och vattenflaska

Tidigare har barnen haft med sig både kärl och bestick hemifrån, men nu serveras matportionerna på engångstallrikar av nedbrytbart material. Så i sommar behöver barnen bara ta med sig bestick, en sked räcker. Det här infördes i fjol som en säkerhetsåtgärd, för att minska på smittorisken under den första coronasommaren.

– Maten serveras också i sommar på papptallrikar och det kommer att finnas gott om soptunnor i parkerna att slänga dem i. Däremot har vi inte längre vattendunkar framme, för att minimera antalet ställen där det brukar uppstå trängsel. Vi uppmanar barnen att ta med sig en vattenflaska hemifrån, säger Jalovaara.

Anneli Bäckström är en av dem som jobbar i Helsingfors lekparker, och hon ser fram emot sommarens parkluncher. Till vardags jobbar hon i Vallgårds invånarpark, men eftersom den kommer att vara stängd i sommar flyttar hon till lekparken Lehdokki några kvarter längre västerut.

– Jag brukar bjuda in alla barn jag träffar till sommarens luncher, jag säger att jag bjuder på mat till alla som har med sig en egen sked till parken. Det är jätteroligt att servera mat.

Bäckström har sin egen syn på vad Helsingforsbarnen gillar, baserad på 31 somrars erfarenhet.

– Italiensk gryta med spagetti och köttfärs är favorit bland skolbarnen, då kommer också de barn som inte vill äta soppa. Förstås inverkar vädret också, vi serverar mera mat under soliga och fina dagar än under regniga dagar, säger Anneli Bäckström.

Anneli Bäckström, som jobbar i en av Helsingfors lekparker, ser fram emot sommarens parkluncher. Bild: Cata Portin

Serveringen av parkluncher i både Helsingfors och Vanda börjar genast under den första sommarlovsdagen, den 7 juni. I Helsingfors kan barnen se fram emot en smaklig start.

– Vi börjar med en delikatess: skärgårdssoppa med regnbågslax! säger Sirpa Jalovaara.

I Helsingfors serverar stadens utbildningssektor parklunch i 33 lekparker klockan 12 alla vardagar från den 7 juni till den 10 augusti.

Lunchen är en varm soppa, ibland även gryta. Lunchgästerna (barn under 15 år) bör ha med sig egen sked och vattenflaska. Det serveras ingen dricka i parkerna. En gång i veckan är maten vegansk, ibland är den vegetarisk, ofta är den mjölk- och glutenfri. Hela sommarens meny finns publicerad på www.hel.fi och hittas med sökorden Lekparkernas sommarmatsedel 2021.

I Vanda delar stadens ungdomstjänster ut picknickpåsar dagligen till barn och unga under 18 år. Picknickpåsens innehåll varierar, det kan vara frukt, smoothie, bakverk, rispirog eller mellanmålskex. Inga specialdieter beaktas.

Utdelningen i Vanda sker vardagar klockan 11 från den 7 juni till den 9 juli i sex parker: Grönvägens invånarpark (Grönvägen 56 e), Nissas invånarpark (Nissasvägen 9), Korso invånarpark (Korsovägen 11), Rautbergsparken (Gamla Räckhalsvägen 6), Biblioteksparken i Dickursby (Vandaplatsen 5) och informationshuset Point i Backas (Hagelstamvägen 1).

I Esbo serverades de sista parkluncherna sommaren 2008. Efter det har förtroendevalda gjort några motioner i fullmäktige om att återinföra luncherna, men de har inte fått stöd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning