Sond kände av ett första Marsskalv – kan avslöja hur planeten bildades

Insights landare med den värme- och vindsköld som ska skydda seismografen. Bild: TT-AP-NASA

Forskare är övertygade om att en seismisk skälvning för första gången noterats på Mars. Skalvet kan ge ledtrådar om hur Mars bildades en gång i tiden.

Skakningen uppmättes av sonden Seis, som följde med den amerikanska rymdstyrelsen Nasas farkost Insight till planeten. Sedan landningen i december har det extremt känsliga instrumentet mätt vibrationer i Mars yta – orsakade av väder, meteoriter eller av aktivitet i planetens inre.

"Väldigt övertygade"

Den franska rymdstyrelsen CNES, som styr sonden, meddelar att man har noterat "en svag men tydlig seismisk signal". CNES har tidigare noterat ytterligare tre, ännu svagare skakningar, men hoppas nu kunna härleda denna till planetens inre, vilket skulle göra det till det första Marsskalv som uppmätts.

"Vi är väldigt övertygade om att det här är en Marsbävning", säger Philippe Lognonné, forskningsledare för seismografen vid Université Diderot Paris, i ett mejl.

Planeten Mars, fotograferad av rymdteleskopet Hubble vid ett tidigare tillfälle. Bild: TT-AP-NASA

Skalvet var på motsvarande magnitud av 2,5 som inträffade den 6 april, med ett centrum fem–tio mil från landaren.

"Vi har samlat bakgrundsljud fram till nu, men det här första tillfället inleder officiellt ett nytt (forsknings)fält: Marsseismologi", uppger forskaren Bruce Banerdt.

Trycket för starkt

Mars saknar, liksom även månen, kontinentalplattor. I stället påverkas seismisk aktivitet på Mars av en nedkylnings- och sammandragningsprocess som gör att tryck uppstår som så småningom blir så stark att skorpan brister.

Med informationen hoppas forskarlaget kunna skapa en bättre bild av hur Mars formades till en planet för flera miljarder år sedan.

– Mars och Jorden är systerplaneter, även om Mars är mindre och obeboelig. Vi tror att Mars kanske haft ytvatten för länge sedan, men att något hände med klimatet så att den inte längre liknar Jorden. Vad vi vill veta är hur Mars bildats och utvecklats till det den är i dag, för det kan säga mer om vår egen historia, har Insightforskaren Katarina Miljkovic tidigare sagt till TT.

Mars är den yttersta av de jordliknande planeterna och kallas "den röda planeten". Med hjälp av rymdsonder har planetens yta kartlagts under de senaste årtiondena.

Mars består till stor del av urgammalt kraterlandskap, dock nästan uteslutande på södra halvklotet. Det norra halvklotet utgörs i stor utsträckning av ett mycket flackt och låglänt område. När Mars och jorden rusar i kapp med varandra i varsin omloppsbana varierar avståndet mellan planterna från ungefär 55 miljoner till 400 miljoner kilometer, och en enkelresa dit uppskattas ta minst ett halvår.

Insight står för "Interior Exploration using Seismic Investigations" och tanken med projektet är att undersöka "marsbävningar" för att lära sig mer om marsskorpan, manteln och kärnan.

Källa: Nationalencyklopedin, Nasa

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning