Somriga Sompasauna kan få ny bastu

Sompasauna har år efter år har firat sin "sista säsong". Nu ser bastun ut att för första gången få ett lite mer långvarigt hyreskontrakt, och med det en ny och bättre bastubyggnad.

Det doftar spån, svett, basturök och asfalt. Vid sågbocken yr flisorna när lappländska Paul Illikainen går lös på bastuveden med sågen. Fast själv tycker han det går långsamt. Han är vanare vid motorsågen.

– Stämningen i bastun är bara bäst och jag kommer ofta hit. Men jag har börjat undvika de varmaste och vackraste dagarna, då är det så mycket folk. Till och med turistbussar åker förbi här ibland, säger han medan killen bredvid lassar på med nya balkar att såga.

Vad är det som gör stämningen så bra?

– Det här, säger Illikainen och nickar mot killen bredvid.

– Vi har aldrig sett varandra tidigare. Men här sågar vi nu ändå tillsammans. Man har alltid vänner på Sompasauna,

Inte i havet

Illikainen har värmt bastun till max. Det ska vara minst 90 grader för att han ska vilja låta skinnet grillas. På samma sätt resonerar kompisen Panu Rundgren med om. Trots att – eller kanske för att – även han är från Lappland tål han höga temperaturer betydligt bättre än låga. Den stekheta bastun är inga problem men att hoppa i vattnet är otänkbart.

– Jag har ännu inte kastat vinterpälsen i år. Alldeles för kallt. Däremot har jag hunnit bli portförbjuden från en bastu i Stockholm, där vi finländare tydligen öste så mycket vatten på stenarna att vi gjorde bastandet olidligt för alla andra, säger Rundgren.

STEKANDE ENSAMHET. Hett ska det vara. Paul Illikainen vill helst bada i omkring hundragradig bastu och passar därför på under tider då bastun inte är fullsatt och han kan elda precis som han vill, det vill säga dagtid. Bild: Karl Vilhjálmsson

Talkoanda i sex år

Sompasaunas saga startade för sex år sedan när ett gäng bastusugna stadsbor byggde ett litet ruckel på Sumparns yttersta udde. Till en början var bastun "hemlig" men med åren hittade allt fler till udden och snart fanns det en stark talkoanda kring bygget. I dag finns det en förening som upprätthåller och utvecklar bastun och dess verksamhet. Dessutom har en ny bastubyggnad, diverse konstverk och allt möjligt annat uppenbarat sig på området. Med jämna mellanrum hålls talko där bastubadarna får rensa bort gamla möbler och annat som lämnats kvar, oftast i största välmening.

Stamgästerna drömmer om att riva den slitna ursprungliga bastun och ersätta den med ett nybygge, men framtidsplanerna försvåras av de korta hyreskontrakten.

– Ända sen vi startade har vi haft hyreskontrakt på ett halvår eller ett år i taget. Vi firar hela tiden "Sompasaunas sista säsong", säger Sompasaunaseuras ordförande Panu Finnilä.

RENA LYXEN. Sompasauna utvecklas kontinuerligt. Tidigare fick havsbadarna försiktigt glida ner i vattnet från de hala stenarna men numera finns den en badtrappa med livboj och allt. Bild: Karl Vilhjálmsson

Det nuvarande kontraktet går ut i oktober men enligt flera medier som talat med stadens tjänstemän kommer Sompasauna att få ett nytt kontrakt, kanske på två hela år. Först när Fiskehamnens byggarbeten når ända ut till bastuudden måste man slutligen packa ihop. Men Finnilä vågar inte lita på hyreskontraktet förrän han ser namnen på pappret.

– Vi hoppas förstås att det ska gå vägen så vi kan bygga en ny och större bastu. Det nuvarande håller verkligen på att bli för trångt, inte minst på grund av alla turister som tagit Sompasauna till sina hjärtan. Under varma sommarkvällar är det inte ovanligt med kö till bastun, säger Finnilä.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03