Sömnproblem kan öka risken för demens

Forskare har hittat ett samband mellan sömnsvårigheter och demens. Bild: TT / SvD / Nina Varumo

Svårt att sova? Forskare vid Karolinska institutet har hittat ett samband mellan sömnsvårigheter och demens.

Risken för demens ökar om man sover dåligt, visar ny forskning från Karolinska institutet. Studien visar att risken för demens senare i livet ökar med 24 procent om man har sömnstörningar i 40- eller 50-årsåldern. Hos dem med sömnsvårigheter i 60- eller 70-årsåldern fördubblades risken att senare utveckla demens.

Även de som sover för mycket bör enligt studien vara oroliga. Att sova mer än nio timmar per natt är även kopplad till en kraftig riskökning. Detta kan dock också bero på att ökat sömnbehov är ett symtom för demens, och hos de personer där sambandet fanns kan demensen redan ha påbörjats, men ännu inte diagnostiserats, enligt forskarna.

Forskarna hoppas nu att sömnstörningar ska uppmärksammas mera i vården, så att skräddarsydda behandlingsåtgärder kan sättas in.

"Våra fynd bör få direkta kliniska konsekvenser. I kombination med tidigare studier indikerar resultaten att vi vid vissa stadier i livet är extra känsliga för sömnstörningar och att dessa ökar risken för demens", skriver de i ett pressmeddelande.

Resultaten kommer från tre studier gjorda i Sverige och Finland med fler än 2 000 deltagare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning