Sommarvärmen fortsätter – risk för åskskurar både längs väst- och sydkusten

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Det varma vädret håller i sig över veckoslutet. Varm och fuktig luft kommer in över landet från söder, säger Meterologiska institutet.

I torsdags steg temperaturen över 30 grader för första gången i år och liknande temperaturer väntas också i dag. Den varma och fuktiga luften ger dock upphov till åskskurar.

– Åskskurarna rör sig över det västra kustområdet och vidare mot Lappland i dag. Senare under helgen riskerar även sydkusten och de mellersta delarna av landet att drabbas av åskskurar, säger jourhavande meteorolog Tuomo Bergman på Meterologiska institutet.

De riktigt höga temperaturerna väntas avta under söndagen då lite friskare luftmassor drar över landet.

– På söndag rör vi oss kring 20 grader och de temperaturerna väntas hålla i sig också under början av nästa vecka, säger Bergman.

Det går inte med säkerhet att säga hur vädret kommer att vara i slutet av nästa vecka.

– Eftersom vi får in kall luft från norr och varm luft väntar i söder så är det svårt att säga åt vilket håll det lutar. Det kan hända att den varma luften kommer upp till oss igen, säger Bergman.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning