Sommarvärmen får algerna att trivas – ökad blomning både i sjöarna och ute till havs

Det varma vädret påverkar vattentemperaturen både i havsvattnet och i landets sjöar. Havsvattnet är nu mellan 10 och 22 grader. Bild: Ari Sundberg/SPT

Majoriteten av de nationella observationsstationerna har ännu inte påträffat cyanobakterier, men det varma vädret har ändå lett till allt fler algobservationer under den senaste veckan.

Finlands miljöcentrals veckovisa algrapport bekräftar att det varma sommarvädret har satt fart på algblomningen både i sjöarna och i Finlands havsområden. Om det varma vädret håller i sig väntas blomningen öka också de kommande dagarna.

Trots att allt fler algobservationer gjorts under den gånga veckan, handlar ändå största delen av observationerna ute till havs endast om små mängder cyanobakterier, även kallade blågrönalger. Vid de nationella observationsstationerna inne i landet har majoriteten av stationerna ännu inte påträffat cyanobakterier i sjöarna.

De observationer som under den senaste veckan gjorts ute till havs har varit i Finska viken och i Skärgårdshavet. Några enskilda observationer har också gjorts i Bottenhavet nära Raumo och i Bottenviken söder om Nykarleby.

Vid de nationella observationsstationerna inne i landet har 41 stationer nu påträffat mindre mängder cyanobakterier. Vid sex stationer har riklig algblomning rapporterats och vid en av stationerna har blomningen rentav varit mycket riklig.

Det varma vädret påverkar också vattentemperaturen, både i havsvattnet och i landets sjöar. Havsvattnet är mellan 10 och 22 grader. I sjöarna är vattnet nu omkring 3-7 grader varmare än normalt för tidpunkten: i södra och mellersta Finland ligger yttemperaturen mellan 20 och 24 grader medan vattnet i norr är aningen kallare, mellan 5 och 21 grader.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning