Myter, påståenden och missförstånd om sommartiden - här har du guiden

Än finns det skäl att rabbla ramsan om trädgårdsmöblerna för att komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas för att åstadkomma sommar- och vintertid. Bild: HBL/TT

I natt är det dags igen. Klockan ska vridas fram en timme och morgonen blir därmed mörkare. Först om två år kan tidsomställningen varje vår och höst vara över.

Natten mot den sista söndagen i mars slår klockan aldrig 03.00 utan 04.00. Så har det varit varje år i Finland sedan 1981.

Läs mer: Sommartiden skulle spara resurser under första världskriget

Men i år har det på en del håll uppstått förvirring om klockan verkligen ska ställas om efter att EU-parlamentet tidigare i veckan röstade ja till ett slopande av sommartid. Tidsomställningen kan tas bort tidigast 2021.

Förslaget om att slopa sommartiden kom från EU-kommissionen efter påstötningar från främst Finland och Tyskland. Förhoppningen var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna så snabbt att den sista tidsomställningen skulle göras redan i oktober 2019. Men medlemsländerna och parlamentet ville ha längre tid på sig.

Det som nu återstår för att få stopp på tidsomställningen är att alla medlemsländer ska bestämma vilket tid de vill följa – antingen normaltid eller sommartid eller eventuellt någon annan tid. Slutresultatet ska dock bli att tidsomställningar varje vår och höst försvinner.

Läs mer: Sommartiden hej då – men riktigt alla jublar inte

Här kan du se en guide om fördelar och nackdelar med ständig sommartid:

client client

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning