Sommarsallad med varmrökt lax, halloumi och citronvinägrett

Sallad med varmrrökt lax och halloumiost smakar extra gott en solig dag. Bild: TT

Varmrökt lax, halloumi, hårdkokt ägg, salladsgrönsaker och en frisk citronvinägrett. Mer mat än så behövs inte en varm sommardag.

För 4 personer, 20 minuter

400 g varmrökt lax

150 g örtkryddad halloumi

2 ägg

1 huvud isbergssallad

några blad rosésallad

1 gurka

300 g körbärstomater

Till vinägretten:

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk olivolja med citronsmak

1 msk vatten

Att äta till:

citron

bladpersilja

lantbröd

Gör så här:

1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten, koka upp och beräkna koktiden till åtta minuter från det att vattnet kokar. Spola dem i kallt vatten efter kokningen.

2. Riv salladen ganska grovt ned i en större skål. Skär tomaterna i halvor och gurkan i bitar. Blanda och fördela grönsakerna i fyra portionsskålar.

3. Plocka ned laxen i bitar. Ta inte med skinn och ben. Skär halloumin i sockerbitstora bitar. Fördela fisk och ostbitar över salladsportionerna. Blanda vinäger, olja och vatten i en liten skål. Slå en knapp matsked vinägrett över varje portion. Avsluta med ägghalva, persilja och citron.

4. Rosta tjocka bitar lantbröd i torr men het stekpanna. Bjud brödet varmt till salladen.