Sommarsallad med stekt halloumi

Halloumin är given i matiga sallader av olika slag. Rödlöksdressing ger extra smak och syra. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Halloumi är en populär ost och kan förgylla en sallad med sin sälta och konsistens. Toppa med rödlöksdressing och sommarmaten är komplett.

För 4 portioner, 35 minuter

Rödlöksdressing:

1 stor rödlök

1 tsk strösocker

3 msk rödvinsvinäger

5 msk olivolja

2 msk vatten

flingsalt

Sallad:

1 förp ca 200 g snackmorötter

4 snackgurkor eller smågurkor

150–200 g cocktailtomater, gärna i olika färger

1 avokado

1 burk (ca 400 g) vita bönor

1 förp (ca 100 g) salladsblad

400–500 g halloumi

1 dl vetemjöl

3 msk majsolja

Till servering:

gott bröd eller kokta gryn

Gör så här:

1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor till dressingen. Blanda med socker tills löken börjar safta sig. Häll på vinäger och låt stå cirka 5 minuter. Blanda i oljan och vattnet. Smaka av med salt.

2. Skiva morötterna, ansa och skär gurkorna i små bitar. Dela tomaterna. Kärna ur, gröp ut avokadon och skär avokadoköttet i bitar. Skölj bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag.

3. Blanda salladsblad, grönsaker, bönor och avokado i en serveringsskål.

4. Dela halloumin och skär den i mindre bitar. Vänd bitarna i mjölet och stek dem gyllenbruna i majsoljan. Vänd ned osten i salladen. Fördela lökdressingen över och servera med bröd eller kokta gryn.