Sommarpresent till stadens ölvänner: Mikkeller landar i Helsingfors

Mikkeller har mer än 40 bryggeribarer runtom i världen. Den här finns i Köpenhamn. Bild: Camilla Stephan/pressbild

Danska Mikkeller öppnar en av sina stilrena bryggeribarer i centrum – med hela 20 olika fatöl.

Avskyr du den klassiska ölestetiken med mörkt trä och slitet läder? Det gör också danska Mikkeller, vida känd för ölhusmiljöer så avskalade att de mest liknar ljusfyllda kaféer eller tehus.

I sommar får också helsingforsarna njuta av den sobra danska öldesignen när Mikkeller öppnar sin första bryggeribar i hörnet av Kalevagatan och Annegatan (Kalevagatan 17). Dess inredning byggs just nu av en finländsk möbelsnickare och en dansk inredningsarkitekt, och det hela ser mycket lovande, smakfullt och skandinaviskt ut, enligt krögaren Janne Lankila.

Exakt när baren öppnar kan han ännu inte säga.

– Men i sommar blir det helt säkert. Vi hittade ett så perfekt utrymme att det enda vi behöver göra är små ytrenoveringar och justeringar, säger han.

När allt står klart ska bryggeribaren servera hela 20 fatöl plus en lång rad öl på flaska i ett ofta varierande utbud.

– Största delen är Mikkeller, men vi tar också in olika samarbeten som bryggeriet gör. De klassiska sorterna ska alltid gå att få, plus glutenfria och alkoholfria sorter. Jag har själv länge varit ett stort fan av bryggeriet, så jag är jätteglad över det här!

Har du någon favorit att rekommendera?

– Nej, det finns så många bra. Men det bästa överlag med Mikkeller är den långvariga smaken, som kan stanna kvar i munnen en halv timme eller så.

Det blir ingen jättebar i lokalen som tidigare inhyst ett danskt kafé. Inomhus finns plats för 25 personer, och uteserveringen rymmer 6.

– Större än så behövs inte heller. Vi började letade efter en bra lokal i nästan två år, och först nu hittade vi ett så bra ställe att både jag och Mikkeller var nöjda, säger Lankila.

Förutom öl kommer baren också att servera små matportioner, som smørrebrød och soppor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning