Sommarmodet präglas av otippade klädkombinationer

Jens Beck tycker att det alltid är trendigt med välsittande kvalitetsplagg. Bild: Niklas Tallqvist

Det varma sommarvädret drar in över Finland och sommargarderoberna dammas av. HBL har frågat experter inom mode vilka sommarens trender är, vad de tror kommer att synas ute på gatorna och vad som är snyggast på sommarfesterna.

Inför varje sommar väller det in inspiration och nya trender från världens olika hörn. Mia Frilander, modeassistent på tidningen Trendi och bloggerska på portalen Musla, tycker att sommarens största trender för kvinnor känns intressanta och faller henne i smaken.

– Det kommer att vara väldigt inne med stora grafiska tryck. Marimekkos sommarklänningar är underbara och känns väldigt tidsenliga igen, säger Frilander.

– Fokus kommer att ligga på en salig blandning av 1970- och 1990-talsmode. Det är mycket färg, mönster och volanger blandat med grunge.

Kortkort är ute

Varje sommar är det vissa trender från föregående år som inte känns lika aktuella.

– Det är väldigt inne med längre kjolar och klänningar, så jag kommer nog att lämna bort det kortkorta i sommar. Men jag tycker man ska klä sig i precis vad man vill, allting fungerar om det bärs med självsäkerhet, säger Frilander.

Mia Frilander beskriver sin egen sommarstil som bohemisk och bekväm. Hon tror på klassiska snitt och att kombinera vardagsklädsel med sommaraccessoarer.

– Min favoritkombination är jeans och ett par enkla sandaler, en perfekt blandning av stads- och strandklädsel, säger Frilander.

– Något jag tycker alla ska ha i sin sommargarderob i år är en stor halmhatt. Halmhattarna tror jag kommer flytta från landet till storstäderna i sommar.

Ett par klassiska loafers tycker Tuomo Pynttäri är något som fungerar varje sommar. Bild: Niklas Tallqvist

Kombinera friskt

Även Mirva Saukkola, stilspecialist och författare, tror på att kombinera olika stilar med varandra i sommar. Hon tycker att ett plagg blir intressantare om man vågar kombinera det med något otippat.

– Jag gillar kombinationen av söta klänningar och klumpiga skor. I sommar tänker jag bära sneakers till en blommig klänning, säger hon.

Saukkolas sommarstil skiljer sig inte så mycket från hennes vinterstil. Hon fokuserar på tidlösa plagg som kan användas året om.

– Min sommarstil är lite färggrannare. Något jag återkommer till bara på somrarna är den klassiska sjömanslooken.

Lägre klackar

Något Saukkola tror att vi ser mindre av i sommar är de skyhöga klackarna.

– Det känns både skönare och trendigare med låga klackar. Jag skulle investera i ett par skor med låga klackar i en naturnära färg. Om man vill vara mer uppseendeväckande är metallic väldigt inne.

Löst och lugnt för män

För män kommer lösa passformer och lugna färger vara på tapeten, säger Jens Beck som är försäljare på butiken Sauma i Helsingfors.

– Jag kommer främst att hämta inspiration från 1950- och 1960-tals modet. Sommarens stora stilikon är absolut Pablo Picasso från slutet av 50-talet.

Beck menar att trenderna för herrar väldigt långt går hand i hand med vad butikerna erbjuder. Han anser att sommarmodet för herrar inte förändras i samma takt som för damer och att utbudet i butikerna kommer att se ut ungefär som under förra sommaren.

– Det är alltid trendigt med välsittande, luftiga plagg. Sommarplagg i linne och bomull fungerar sommar efter sommar, säger Beck.

– Något nytt och väldigt trendigt för denna sommar är den kortärmade kragskjortan, något jag aldrig trodde jag skulle säga.

I sommar inspireras Jens Beck av herrmodet på 1950-talet. Bild: Niklas Tallqvist

I sommar tror Beck att passformen på herrkläderna får vara slappare än hittills. Byxorna är vidare och formerna mjukare.

– Det ska inte se ansträngt ut, tänk italienska Rivieran och en varm sommarbris.

Konsumentansvar

När man ger sig ut på jakt efter nya sommarkläder är det även viktigt att ta hänsyn till etiken och hållbarheten. Att ta ansvar som konsument är något Mia Frilander tycker är viktigt och hon försöker fundera mycket på sin egen klädkonsumtion.

– Just nu har jag köpförbud för att minska min klädkonsumtion och vara mera medveten. Annars fokuserar jag mycket på att understöda mindre lokala märken. Jag tycker även att man alltid ska tänka kvalitet snarare än kvantitet, säger hon.

– Sedan tycker jag man ska besöka UFF. Det är världens bästa ställe, man kan hitta fantastiska bortglömda plagg.

Anni Hakala välkomnar sommaren i färger. Bild: Niklas Tallqvist

Trendspaning på stan

Ute på gatorna i Helsingfors rör det sig trendiga människor. I det småkyliga försommarvädret är det ändå få som vågar klä sig lika somrigt som Anni Hakala, butikschef i en damklädsaffär. Hon klär sig gärna färggrant och delar med sig av sitt favoritsommarmode.

Att få lägga undan vinterjackan för hela sommaren är något Hanna-Leena Hildén hoppas på att få göra. Bild: Niklas Tallqvist

– Jag gillar att klä mig i maxiklänningar, de är trendiga varje sommar. Maxiklänningar är också tacksamma eftersom de går att använda både när man ska klä upp sig och när man inte behöver vara fin.

Även lugnare färger lockar i sommar, säger Hanna-Leena Hildén, studerande. Hon vill klä sig i blommor och pastellfärger och det finns bara ett klädesplagg Hildén gärna ser att alla undviker i sommar.

– Hoppas finländarna får gräva ner sina dunjackor för säsongen. Det ser inte så lovande ut, skrattar hon.

Tuomo Pynttäri satsar även på accessoarerna. Bild: Niklas Tallqvist

Tuomo Pynttäri arbetar som vd på en affär som säljer herrkläder och kan allt om sommarens trender. Han tycker att linne alltid är något som fungerar, men att den har fått en konkurrent.

Elina Helenius klär sig gärna i linne och lugna färger. Bild: Niklas Tallqvist

– Det känns mer aktuellt med riktigt tunn bomull, säger han.

– Men ett par ljusa linnebyxor, en blå kavaj och loafers fungerar alltid. Det är en väldigt tidlös och klassisk look.

Linne är ett material som har fungerat under somrarna redan i många decennier. Kläddesignern Elina Helenius är inne på samma linje som Pynttäri och menar att linneplagg alltid fungerar och inte kommer bli otrendiga inom en snar framtid.

– Jag klär mig gärna i linne, men främst tycker jag man ska klä sig så man känner sig bekväm och strunta i trender om man känner för det.

Att kombinera lugna ljusa färger tycker Elina Helenius fungerar om somrarna. Bild: Niklas Tallqvist

Att blanda klassiska mönster med mer uppseendeväckande klädesplagg är något Anni Hakala satsar på. Bild: Niklas Tallqvist

I sommar är grafiska tryck trendigt, det syns på Elina Helenius väska. Bild: Niklas Tallqvist

Otippade kombinationer fungerar i sommar. Hanna-Leena Hildén glider modigt fram i den ananasprydda tennisstrumpan. Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning