Sommarlovet kom, men strandfesten torkade så gott som in

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Sandstrand i Helsingfors är en av de klassiska adresserna för festsugna tonåringar direkt efter skolavslutningen. I början av lördagskvällen var det ändå rätt ödsligt både där och på andra platser där firandet brukar ta fart.

Med ett färskt betyg på fickan glider både yngre och äldre elever in i tio veckor av mer eller mindre ledig sommar. I Helsingfors drar tonåringarna av tradition ner till Sandudd för att under avslutningsdagens kväll fira friheten från läxor, lektioner och prestationspress.

Tidig lördagskväll var det ändå glest mellan de festsugna unga. Polispatrullen på plats hade konfiskerat och hällt ut en del alkohol som minderåriga haft med sig. Gissningen var att budet om polisövervakning spritt sig på sociala medier och att festen helt enkelt flyttat inomhus i det blåsiga och molniga vädret.

Också i Brunnsparken, på Observatoriebacken, i Koffparken, på badstranden på Drumsö och på Medborgartorget var det glest mellan festerna.

Vid 18-tiden på lördagskvällen hade de tidigaste minderåriga avslutningsfirarna blivit av med sin öl på Sandstrand i Helsingfors. Polisen räknade med en lugn kväll på stränderna och stadens parker i det kylslagna vädret. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

I år fick 59 500 finländska elever avgångsbetyg från grundskolan, 3 650 av dem har gått i skola på svenska.

Dessutom gick 750 elever ut tionde klassen – alltså de som gjort ett påbyggnadsår efter sin obligatoriska skolgång.

Våren 2019 blev 25 946 personer studenter, av dem kommer 2 023 från svenskspråkiga gymnasier.

81 600 personer fick en yrkesinriktad examen, av de svenskspråkiga har 2 780 studerat vid en svenskspråkig läroanstalt och 750 på läroavtal.

Efter sommarlovet börjar 61 600 elever i första klass, det är en aningen mindre årskull än i fjol.

Källa: Utbildningsstyrelsen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning