Sommarjobbet blev en besvikelse för Ellinor – "Skulle jag ha vetat hur det blir hade jag knappast tagit emot jobbet"

Bild: Kristoffer Åberg

Inställda arbetspass, inget arbetsavtal och andra uppdrag än överenskommet. Men arbetsgivaren menar att det rör sig om ett enskilt fall där flera misstag skett.

Eftersom de flesta arbetsgivarna föredrar arbetstagare som fyllt 18 kan det vara svårt för minderåriga att hitta sommarjobb. En som trots allt lyckades få ett jobb är Ellinor, som sommarjobbat på restaurang Strindberg.

– Jag lyckades få en arbetsintervju och efter att ha provjobbat i en dag fick jag jobbet. Jag skulle jobba som biträde i restaurangsalen, säger Ellinor, som egentligen heter något annat.

Hon fick en del information i början av anställningsförhållandet per e-post men inget skriftligt arbetsavtal. Parterna kom överens om att Ellinor jobbar i genomsnitt 60 timmar på tre veckor, men arbetsmängden har inte förverkligats.

– Utan ett avtal har det varit svårt att hänvisa till något konkret. Jag har blivit tillsagd att gå hem eftersom det varit lugnt, men då har jag inte fått lön för hela passet. Ofta har jag blivit hemskickad på söndagar då jag varit berättigad till dubbellön.

Jag har blivit tillsagd att gå hem eftersom det varit lugnt, men då har jag inte fått lön för hela passet.

Strindberg har ändrat sina öppettider under sommaren och det har minskat på behovet av arbetskraft. Ellinor är alltså inte den enda vars arbetstimmar blivit färre. Arbetsgivaren har erbjudit jobb på andra restauranger som hör till samma restaurangkedja. På Strindberg har Ellinors arbetsuppgifter främst bestått av diskande, medan hon på andra restauranger hjälpt till i restaurangsalen.

Förutom kortare arbetspass och annorlunda arbetsuppgifter har många överenskomna skift blivit inställda i sista stund, vilket Ellinor upplever som frustrerande. Då hon frågade efter ersättande turer fick hon svaret att det inte fanns något.

– En gång satt jag redan i metron på väg till jobbet och då trafiken strulade till ringde jag chefen, som meddelade att jag inte alls behöver komma till jobbet.

Efter incidenten talade Ellinor med sina föräldrar, som blev alldeles förbluffade och uppmuntrade henne att kräva ersättande arbetsskift. Då fick hon några ersättande pass men ingen ersättning för det inställda skiftet.

– Det var såklart bättre än ingenting, men jag har ändå för mig att jag borde ha fått ersättning för den dagen då jag borde ha jobbat.

Ellinor har funderat på att kontakta Arbetarskyddsförvaltningen eller en dylik instans, men eftersom det endast handlar om ett kortvarigt anställningsförhållande har tröskeln varit rätt hög.

– Jag känner att jag är i underläge. Vad kan en 17-årig sommarjobbare säga till en hovmästare?

Summan av flera misstag

Personaldirektör Anne Kokkonen vid Royal Ravintolat som äger Strindberg, understryker att det handlar om ett enskilt fall där flera misstag skett. Restaurangbranschen i allmänhet upplevs inte alltid som så lockande och därför upplever hon situationen som väldigt beklaglig.

– Vi är beroende av säsongsarbetare och för att försäkra tillräcklig arbetskraft behöver vi uttryckligen unga arbetstagare. I det här fallet har flera saker gått snett och det är absolut inte vårt sätt att driva vår verksamhet. Det enda jag kan säga är att vi är ledsna, vi beklagar situationen och ska rätta till läget, säger Kokkonen.

Vi beklagar situationen och ska rätta till läget.

Hon medger att arbetstagaren i det här fallet inte fått ett egentligt arbetsavtal även om all väsentlig information nog förmedlats till sommarjobbaren.

– Vi gör alltid ett skriftligt arbetsavtal med alla våra anställda och det är vår högsta prioritering. Vi vill följa kollektivavtal och såklart också följa de avtal som vi ingått med våra anställda. I det här enskilda fallet har vi tyvärr inte kommit upp till det överenskomna antalet arbetstimmar i maj och juni.

Royal Ravintolat hör till de största restaurangkedjorna i Finland och Kokkonen uppger att de anställda kan erbjudas jobb också på andra restauranger om det inte finns tillräckligt med jobb på en enskild enhet.

– Också i det här fallet finns det säkert arbetspass som den här sommarjobbaren kan göra och under resten av sommaren komma upp till det överenskomna antalet arbetstimmar. Men det är absolut inte vår praxis att anställa unga sommarjobbare för att de inte skulle vara medvetna om sina rättigheter. Tvärtom brukar de vara väldigt insatta och pålästa. Vi följer lagen och vill göra det som är rätt.

Löner och avtal väcker frågor

Juuli Jokinen är rådgivare vid fackorganisationernas informationstjänst Kesäduunari. Hittills har tjänsten kontaktats cirka 230 gånger, vilket är ungefär lika många gånger som i fjol.

Frågor kring arbetsavtalens villkor är vanliga i och med att många sommarjobbare är anställda på visstid.

– De överlägset flesta frågorna hör ihop med löner. Vi har också svarat på frågor kring arbetstider och -scheman, säger Jokinen.

Eftersom endast en bråkdel av alla sommarjobbare kontaktar tjänsten vill Jokinen inte dra några slutsatser om hur läget för sommarjobbare i allmänhet ser ut i Finland. Servicebranscherna anställer många unga och det märks också i Jokinens jobb.

– Det behöver inte heller nödvändigtvis handla om ett problem utan sommarjobbaren vill bara helt enkelt kolla upp att arbetsavtalet ser rätt ut. Men visst finns det också sådana fall där allting inte är som det ska, säger Jokinen.

Råkar man ut för oegentligheter eller känner man sig misstänksam över något, uppmuntrar Jokinen till att kontakta Kesäduunari, som är öppen till slutet av augusti.

– Fackorganisationerna och äldre kolleger kan också hjälpa, eller så kan man tala med den arbetsskyddsansvariga personen på jobbet. Arbetarskyddsförvaltningen har också en telefonrådgivning.

För Ellinors del har sommarens inkomster blivit betydligt lägre än vad hon räknat med och eftersom själva arbetsuppgifterna inte heller motsvarat förväntningarna har upplevelsen varit en stor besvikelse.

– Skulle jag ha vetat att jag förväntas diska och får så få skift skulle jag knappast ha tagit emot jobbet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning