Somalilands nästa president kan vara finländsk

Abdulkadir Abdi på Finlands Somalia-nätverk känner de båda presidentkandidaterna till namn. Bild: SPT

Två av tre presidentkandidater har anknytning till Finland när Somaliland går till val på måndag efter mer än två års väntan.

Det är tredje gången Somaliland väljer president sedan regionen utlyste sin självständighet. Den sittande presidentens, Ahmed Mohamed Mohamoud, mandattid gick ut för två år sedan, och efter det har valet skjutits upp flera gånger. I juni 2015 sköts både president- och parlamentsvalen upp till april 2017. I april sköts valen ännu en gång upp på grund av svår torka.

Enligt Tarja Fernández som är Finlands ambassadör i Kenya, Eritrea, Seychellerna, Somalia och Uganda är sannolikheten att presidentvalet skjuts upp ännu en gång väldigt liten.

– Valet är tekniskt förberett av den nationella valkommissionen så jag tror det kommer bli av, säger Tarja Fernández tre dagar innan valdagen.

I presidentvalet är tre kandidater uppställda och av dem har två starka kopplingar till Finland.

Abdirahman Mohamed Abdillahi jobbade på Somalias ambassad i Ryssland mellan 1988-1996 och efter det flyttade han till Finland till sin familj som då redan hade bott här i några år. Han blev då aktiv i Finlands socialdemokratiska parti. Nu fördelar han sin tid mellan Somaliland och sitt hem i Helsingforstrakten.

– Det är flera som fördelar sin tid mellan Somalia och ett annat land. Att de innehar höga positioner eller är politiskt aktiva i Somalia eller i Somaliland är inget hinder för det, säger Abdulkadir Abdi som själv kom till Finland för snart 27 år sedan.

Den andra kandidaten med anknytning till Finland är Faysal Ali Warabe som kom från Somalia till Finland 1990. Nu fördelar han sin tid mellan Finland och Somaliland, då hans barn är födda i Finland och familjens hem är i Esbo, berättar Abdulkadir Abdi som är bekant med honom.

– Faysal är finländsk medborgare. Jag är inte säker på om Abdirahman har finskt medborgarskap eller inte, men båda pratar finska, säger Abdulkadir Abdi.

Enligt Abdulkadir Abdi känner båda kandidaterna varandra sen flera år tillbaka.

– De kände varandra från Somalia innan de träffades Finland, säger han.

Den tredje kandidaten som ställer upp i Somalilands presidentval är Muse Bihi Abdi som ställer upp för det ledande partiet i Somaliland, det liberala partiet Kulmiye.

Presidentkandidaterna representerar de tre politiska partier som finns i Somaliland då antalet politiska partier begränsats till tre i Somalilands konstitution. De övriga två partierna är socialdemokratiska partiet UCID som står för rättvisa och välfärd och är det största oppositionspartiet. Partiet grundades 2006 av Faysal Ali Warabe. Det tredje partiet är socialliberala partiet Wadani, som grundades av Abdirahman Mohamed Abdillahi 2001.

– Att det finns flera politiska partier i Somaliland är bra och de behövs, men klanerna i regionen spelar fortfarande en stor roll för hur regionen styrs, sägerTarja Fernández.

Somalilands president har ekonomiskt, politisk och representativt inflytande. Huvudfrågor i presidentvalet är politisk reform, ekonomi, dialog med Somalia samt Berbera hamn och militärbas.

Det är i första hand regionalt och i den politiska dialogen till Somalia och Mogadishu som Somalilands president är verksam och har makt att påverka. Fernández berättar att Finland besöker regionen och bedriver utvecklingssamarbete där fastän Finland officiellt inte erkänner Somaliland som en stat.

Nuvarande presidenten Ahmed Mohamed Mohamoud har haft posten sen 2010. Han är den fjärde presidenten sen Somaliland utropade självständighet 1991. Presidentens mandatperiod är normalt fem år, men den nuvarande presidenten har suttit i sju år då presidentvalet skjutits upp.

Självständighet utropades 18 maj 1991 efter långvarige diktatorn för Somalia, Siad Barre, störtats.

Inte erkänd som en stat av internationella samfundet, men som en självstyrande region i Somalia.

Mellan 3,5-4 miljoner personer beräknas bo i Somaliland.

Tredje presidentvalet som ordnas sen 1991.

Utfärdar egna pass som erkänns av åtta länder.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning