Somalierna välintegrerade?

Så länge somalier bör rösta på somaliska kandidater har de inte integrerats väl.

Arshe Said gläder sig över ett tidigt somaliskt engagemang inför kommunalvalet 2017 (HBL 1.2). Målet enligt honom är att mobilisera alla somaliska väljare för att de ska rösta på en somalisk kandidat. Detta visar, fortfarande enligt Said, att "somalierna har integrerats väl i det finländska samhället".

Jag skulle hellre hävda motsatsen. Kan vi tänka oss ett politiskt engagemang som ville mobilisera alla som har fötts eller har familj i till exempel Vasatrakten för att de ska rösta på en kandidat som också har fötts eller har familj i Vasatrakten, oavsett i vilken kommun i Finland de röstar? Naturligtvis inte. Det skulle ju visa att folk som har fötts eller har familj i Vasatrakten inte har integrerats väl i det finländska samhället – vilket väl inte stämmer? Och om alla med grå ögon ska rösta på en kandidat som också har grå ögon – skulle det inte få oss tänka att någonting är fel med de gråögdas integrering i det finländska samhället?

Jag tror att så länge somalier bör rösta på somaliska kandidater har de inte integrerats väl.

Sakari Aaltonen Helsingfors

Svar Det verkar som om Sakari Aaltonen har plockat ut vissa meningar ur kontexten och även tolkat mig på fel sätt. Det som gör mig glad är för det första att mobiliseringen av de somaliska väljarna har börjat i god tid. Jag skrev i min kolumn att "Detta tidiga valengagemang och valrörelserna är mycket ovanliga i det finsk-somaliska samhället".

För det andra: jag har jämfört de finländska somaliernas nuvarande valrörelse med tidigare val och skrev att "det här är ett mycket positivt tecken som visar att somalierna har integrerats väl i det finländska samhället …". Det är därför jag anser att somalier är väl integrerade i det finländska samhället.

Arshe Said I dag-kolumnist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning