Somalier kallades tillbaka till Migrationsverket

Ordförande för Somaliska Förbundet i Finland Arshe Said. Bild: Yle Kuvapalvelu

Ett tiotal somalier med uppehållstillstånd i Finland har blivit kallade till ytterligare intervjuer hos Migrationsverket angående personernas uppehållstillstånd.

Personerna i fråga har tagit kontakt med Somaliska förbundet i Finland efter att de kallades till intervjun. Det är både fråga om personer med permanent och med tillfälligt uppehållstillstånd. Vissa av dem som kallats till intervju har bott i Finland i upp till tio år. Detta förfarande har pågått sedan januari 2016, enligt Somaliska förbundet i Finland.

Ordförande för Somaliska Förbundet i Finland Arshe Said tycker att det är fråga om mycket olämplig verksamhet.

– Det som är problematiskt är att det är fråga om mycket selektiva intervjuer och att personerna i fråga snart skulle ha möjlighet att söka finskt medborgarskap. De har redan etablerat sitt liv här i Finland, kommenterar Arshe Said.

Möjlighet att ansöka om medborgarskap sker i fråga om personer som inte är EU-medborgare eller nordiska medborgare vanligtvis efter fem år.

På Somaliska förbundet är man också mycket oroade över konsekvenserna av Finlands asyl- och immigrationspolitik.

– Somalier som får negativt besked om uppehållstillstånd eller vars överklagan inte godkänns i domstol kan inte skickas tillbaka till Somalia då säkerhetsläget ännu är ostabilt i landet. Detta leder till att vi har oregistrerade invandrare i Finland, vilket i sin tur skapar kaos. Jag är också mycket oroad över Finlands politik kring familjeåterförening, tillägger Said.

I februari skrev HBL om hur Finlands somaliska förbund hävdar att Migrations­verket har en ny inställning till somalier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning