Somalia väcker åtal efter könsstympning

Stoppa kvinnlig könsstympning, kräver en kvinna i Kenya under en demonstration. Kvinnlig könsstympning förekommer i flera afrikanska länder. Arkivbild. Bild: TT-AP/SAYYID AZIM

Somalias riksåklagare meddelar att man inlett en utredning och väckt åtal mot en man och en kvinna som lät sin tioåriga dotter könsstympas. Flickan fick så svåra skador att hon avled på sjukhus.

Det är första gången i landets historia som könsstympning leder till åtal.

Somalias grundlag förbjuder omskärelse, men försök att skapa lagstiftning för att kunna ställa ansvariga inför rätta drar ut på tiden. En orsak är politikernas rädsla för att förlora stöd från väljare som vill bevara traditionen, ofta i tron att den är förankrad i religionen. I Somalia har 98 procent av kvinnorna könsstympats, enligt FN-statistik.

Det var flickans mor som tog med henne till en kvinna som utför traditionella omskärelser där delar av de kvinnliga könsorganen tas bort. När fadern intervjuades i medierna efteråt försvarade han handlingarna.

Riksåklagare Ahmed Ali Dahir uppmanade också religiösa ledare i landet att stå upp mot kvinnlig könsstympning.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54