Somalia väcker åtal efter könsstympning

Stoppa kvinnlig könsstympning, kräver en kvinna i Kenya under en demonstration. Kvinnlig könsstympning förekommer i flera afrikanska länder. Arkivbild. Bild: TT-AP/SAYYID AZIM

Somalias riksåklagare meddelar att man inlett en utredning och väckt åtal mot en man och en kvinna som lät sin tioåriga dotter könsstympas. Flickan fick så svåra skador att hon avled på sjukhus.

Det är första gången i landets historia som könsstympning leder till åtal.

Somalias grundlag förbjuder omskärelse, men försök att skapa lagstiftning för att kunna ställa ansvariga inför rätta drar ut på tiden. En orsak är politikernas rädsla för att förlora stöd från väljare som vill bevara traditionen, ofta i tron att den är förankrad i religionen. I Somalia har 98 procent av kvinnorna könsstympats, enligt FN-statistik.

Det var flickans mor som tog med henne till en kvinna som utför traditionella omskärelser där delar av de kvinnliga könsorganen tas bort. När fadern intervjuades i medierna efteråt försvarade han handlingarna.

Riksåklagare Ahmed Ali Dahir uppmanade också religiösa ledare i landet att stå upp mot kvinnlig könsstympning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning