Som mest 100 000 hushåll utan el – 18 000 fortfarande utan

Förödelsen var störst på Åland. Bild: Lehtikuva/Jonas Edsvik

I synnerhet Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland lider av elavbrott, enligt branschorganisationen Finsk Energiindustri.

Vinterstormen som orsakade omfattande skador i Finland på onsdagen har dragit vidare men på vid 9-tiden på torsdagsmorgonen var drygt 18 000 hushåll fortfarande utan el. Detta framgår av branschorganisationen Finsk Energiindustris karta över elavbrott i landet.

Enligt Finsk Energiindustri koncentreras elavbrotten framför allt till Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och Mellersta Finland. I södra Finland är elavbrott däremot sällsynta.

Tidigt på onsdagsmorgonen var över 100 000 finländska hushåll utan el. Problemen berodde bland annat på att träd som fallit i stormen orsakat skador på elledningarna.

Vinterstormen som blåste över Finland på onsdagen förde med sig exceptionellt hårda vindar. På Bogskär på Kökar uppmättes en genomsnittlig vindstyrka på 32,5 meter i sekunden, vilket slår det tidigare finska rekordet på 31 meter i sekunden. I en vindby på Bogskär var vindhastigheten hela 41,6 meter per sekund.

***

Läs vad HBL:s chefredaktör Susanna Landor skriver om beredskap vid olyckor:

Har du 9 liter vatten, en batteridriven radio och en reservkamin med bränsle så att du klarar dig hemma i tre dygn om det kniper?

Krisberedskap kräver konserver och kommunikation (krönika i HBL 26.6.2018)

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning