Som i en actionfilm

Blir en rasist mindre rasist för att jag fryser ut henne, kallar henne idiot och skickar anonyma hotmejl?

Jag ska erkänna att jag gillar amerikanska actionfilmer. De är visserligen ofta enkla och förutsägbara, men bra avkoppling. Det finns en god och en ond sida, och trots alla motgångar vinner den goda alltid till slut och alla lever lyckliga i alla sina dagar. Som en trivseldisneyfilm, fast med mer explosioner och våld.

Det är sällan ondskan ges något mänskligt ansikte. Fienden är ond, helt enkelt, och den enda lösningen är att besegra honom eller henne med våld, och den slutgiltiga lösningen är oftast döden. De goda är likaledes goda, och eventuella personliga brister slätas snabbt över av oövervinnligt hjältemod, uppoffringar och goda avsikter.

Det är inget fel på actionfilmer. Det är inget fel alls – så länge inställningen till människor stannar där och inte sprids till verkligheten. Tyvärr ser jag allt mer av actionsfilmsattityd i samhällsdebatten och hos människor runt omkring mig.

Tycker du inte som jag är du en idiot. Är du inte med mig är du emot mig. Och då är mitt enda val att skrika okvädningsord, trakassera dig och se till att du inte längre vågar säga vad du tycker. Eller åtminstone frysa ut dig och "avfrienda" dig på Facebook.

Låt mig avslöja att detta är ett mycket opedagogiskt sätt att få någon att ändra sig. Jag undrar om det finns något enda exempel på att någon på riktigt ändrat åsikt under hot, genom utfrysning eller ens genom att bli "avfriendad" på Facebook.

Blir en rasist mindre rasist för att jag fryser ut henne, kallar henne idiot och skickar anonyma hotmejl? Kommer en person från ett konservativt religiöst hem att bli mer accepterande mot homosexuella om ingen tar diskussionen med henne? Kommer jag att ändra mig om flyktingpolitiken för att folk kallar mig landsförrädare? Sannolikheten är ytterst liten.

Men det kanske är omodernt av mig att tänka att det ens skulle vara syftet. Kanske är syftet bara att göra en poäng eller att visa sig tuff inför sina kompisar. För vi vet ju hur man är tuff. Det har vi sett i actionfilmerna. En tuffing försöker sig inte på några intellektuella diskussioner, tror inte på motståndarens förmåga att resonera och lyssnar inte på några motargument.

Och visst finns det hopplösa fall, som inte är värda ens energi. Det finns även de som har så vidriga åsikter att det är rimligt att hålla sig på mer än armlängds avstånd. Men samtidigt måste vi minnas att våra civiliserade samhällen, med jämställdhet, demokrati, arbetsrätt, homosexuellas rättigheter och kulturell mångfald, växt fram genom att människor ändrat sig. Jag föddes inte med de åsikter jag har i dag och kommer förhoppningsvis att ha ändrat mig om flera saker innan jag dör.

Gott och ont ser inte ut som i en amerikansk actionfilm. Människor är avsevärt mycket mer mångfasetterade än så, och har nästan alltid förmågan att resonera och utvecklas.

Maria Wetterstrand vd på Miltton Purpose i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning