Som ett finländskt House of Cards

Utbrytarna som beslöt sig för att lämna Sannfinländarnas riksdagsgrupp efter att Jussi Halla-aho valts till partiordförande. Bild: Cata Portin

Det bästa innehållet på Svenska Yle hittas inte sällan i podcastutbudet. Vid sidan av de vanliga pratpoddarna dyker det då och då upp dokumentärpodcaster; den senaste Magnus Swanljungs Statsministerns U-sväng om sommarens regeringskris.

Statsministerns U-sväng finns på Yle Arenan.

De här dokumentärsatsningarna utmärks av Yles kanske bästa journalistiska berättande – man verkar ha lyssnat på och lärt av de bästa och verkligen bemödat sig om att berätta bra. Magnus Swanljungs podcast, som totalt är en timme lång indelad i tre behändigt korta avsnitt, är inget undantag. Det ställs också lite andra krav på podcaster än på tablå- och flödesradio. Ingen gör det aktiva valet att ladda ner och lyssna på en podcast som inte är välinvesterad tid.

Sommarens regeringskris torde dock inte vara det svåraste ämnet att få spännande; de dramatiska och stundtals smått otroliga ingredienserna finns redan där i det rävspel som pågick bakom de politiska kulisserna. Ända in i det sista såg det ut som och Finlands regering skulle spricka när i själva verket en betydligt slugare plan iscensattes av dem som styrde och ställde.

Vi vet alla hur det slutade, ändå lyckas podcasten göra det hela till en rafflande berättelse genom att med en stark närvarokänsla förankra händelseförloppet i tid och plats och redovisa alla turerna från början till slut. Swanljung var själv på plats och rapporterade från Sannfinländarnas partikongress i Jyväskylä, men här finns också ljuddokumentation från SFP:s partikongress som pågick samma helg på Busholmen. Det politiska dramat i tre akter pendlar mellan dessa läger. Å ena sidan har vi dem som har makten (regeringen och Sannfinländarnas utbrytargrupp) och som så slugt ser till att inte riskera att förlora den genom nyval, och å andra sidan har vi dem som snopet dras vid näsan (regeringshungriga SFP, och i slutändan förstås även den stora allmänheten) av det storstilade maktspelet. Det hela framstod som inget mindre än ett "finländskt House of Cards", som SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson uttryckte det då sanningen började gå upp för alla.

Swanljung är den närvarande berättaren som förhåller sig med en lätt ironisk glimt i ögat till spektaklet. Han genomskådar och förklarar spelet med kärnfulla, träffande formuleringar: exempelvis heter det att Sannfinländarnas partimöte "segar sig bakfullt fram", och för SFP:s partiledare gäller det att "låta klädsamt nymornad och svårflörtad".

Malin Slotte TV-redaktör

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning