Som en oväntad glänta

Bild: Pressbild

Miniatyrperspektiv, lekfull inbjudande poesi och finstämd bildvärld gläder recensenten i andra Rassel prassel-boken.

Hanna Lundström (text), Maija Hurme (bild)

Rassel prassel promenad

Schildts & Söderströms 2017

Då bilderbokslandskapets förutsättningar förskjuts av ny teknologi svarar bilderboken med en ökad känsla för det taktila, för bokens materiella tilltal. Hanna Lundström och Maija Hurmes poesibilderbok Rassel prassel promenad med sin onomatopoetiskt klingande titel och sin estetiskt tilltalande utformning ett färskt exempel på denna tendens.

Pärmen presenterar skogens många nyanser av grönt med inslag av blommornas skira blekrosa och lila. Färgerna följs upp på bokryggen, som tar ut allt av kombinationen granngrönt och gammalrosa. Väl inne i poesiboken blir läsaren knappast besviken på den vandring genom årstiderna från tögubbe till ny snögubbe som görs.

Lundströms och Hurmes tidigare bok, Rassel prassel puss (2015), nominerades till Arvid Lydeckenpriset för sin känsliga gestaltning av vardagen från det lilla barnets horisont. Ett besläktat perspektiv signaleras av undertiteln "poesi bland barr och blad" som varslar om att dikterna närgånget rör sig i undervegetationen.

Till miniatyrperspektivet hör att intressera sig för fröet som gror, handflatans möte med den skrovliga stenen, sekunden som rymmer allt. En av dikterna handlar om att sitta helt stilla. Boken välkomnar överlag det långsamma och eftertänksamma perspektivet. Som mindfulness för de minsta eller meditationer över naturens helande kraft: "Samla på grodor/ Samla på bär/ Samla på stunder av nu-är-jag-här".

Poesi för de minsta är inget vi är bortskämda med, trots att en hel del bilderböcker haltar fram på svaga rim. Här överraskar dikten tvärtom med sitt lekfullt inbjudande tonfall. Hanna Lundström förvandlar höstlöven till "snabba leoparder/med svarta prickars glans/som snabba leoparder/med höstgult på sin svans". Naturen är igenkännbart nordisk, med mossa, klipphällar, blåbär, brunbjörnar, lingon och ljung. Fantasin får rikligt med utrymme, som exempelvis i dikten "Ormskogen", där det som verkar slingra sig i ficklampans sken visar sig ligga stilla.

Maija Hurmes bilder är finstämda och mångskiktade, som då skogen brer ut sig i bakgrunden som ett löfte. En viss trubbighet smyger sig ändå in i utförandet, särskilt i gestaltningen av en del antropomorfa djur.

Bildvärlden vacklar något och kunde skruvas till mot ett mer egensinnigt uttryck. Men den är stämningsbärande på ett behagligt sätt. På ett okonstlat vis är poesiboken öppen för alla. Här figurerar bruna barn och barn med asiatiska drag integrerat och självklart. Att (åter)upptäcka naturen som en outsinlig kraftkälla ligger i tiden. Som en motvikt till samtidens uppskruvade tempo erbjuder Rassel prassel promenad till att tumla runt i naturen. Tillsammans mutar Lundström och Hurme in en egen plats i den finlandssvenska bilderboksutgivningen, utan att pruta på kontakten med sin samtid.

Mia Österlund

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning