Som en animation

Bild: Pressbild

Allt onödigt är avskalat i Kristin Wikings Quality time with a T-shirt på Galleri Sinne.

Kristin Wiking

Quality time with a T-shirt.

Galleri Sinne, Stora Robertsgatan 16.

Till den 9.12.

Än en gång finns det orsak att prisa stiftelsen Pro Artibus galleri Sinne för sin modiga inriktning på ung och icke-kommersiell konst. Kristin Wikings rumsliga installation som visas fram till den 9 december är ingenting man köper för att hänga upp på sin vägg, och inte heller något som lätt kan avbildas och presenteras i en portfolio, bok eller på nätet. Verket är något man stiger in i och som endast kan uppleva just i stunden av närvaro, inuti.

Det lite skämtsamt ironiska namnet Quality time with a T-shirt (hur pass intressanta stunder kan man egentligen ha med en T-tröja som sällskap?) visar sig vara en rättfram beskrivning av verket. Wiking bjuder på Sinnes enklaste utställning på länge: det fysiska materialet och själva motivet utgörs av vita T-tröjor. Lokalen har omvandlats från kritvit till kolmörk och med total kontroll över ljussättningen är det Wiking som är gud i denna lilla värld. I mörkret har hon makten att till fullo kontrollera betraktarens blick.

Resultatet är ett slags protobiograf, en animation. Wikings ljus sveper över rummet, runt, runt, runt, och illuminerar T-tröjor som nålats upp på väggarna. Resultatet är en animation i vilken varje ruta består av en T-tröja. Plagget flackar, flyger. Betraktaren har stigit rakt in i en zoetrop, en enkel cylindrisk animationsapparat populär under 1800-talet. Eller, som utställningstexten nämner, rakt in i en av Eadweard Muybridges fotografiska sekvenser, även dessa från 1800-talet.

I sitt val av motiv förankrar Wiking ändå sitt verk i nutiden. Att allt onödigt avskalats gör det hela så mycket mer effektivt. Mer än så här behövs inte för att betraktaren ska kunna associera till globaliserad produktion, popkultur, eller till den flygande plastpåsen i filmen American Beauty. Samtidigt är Quality time with a T-shirt också något man bara kan ta som ett charmigt avbrott: ett minutlångt besök i animationen och sedan tillbaka ut på den kalla gågatan igen, vidare i vardagen med en liten konstupplevelse i bagaget.

Helen Korpak Konstkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning