Solveig blir lycklig av att sjunga i kör

Solveig Eriksson har sjungit i Gillekören i Haga sedan hon blev pensionär 2006. Hon valde just Gillekören för att den ligger på cykelavstånd från hemmet i Mejlans, nu senare uppskattar hon mera det musikaliska och förstås gemenskapen med de andra koristerna. Bild: Niklas Tallqvist

Solveig Eriksson upplever att hon alltid har sjungit – i barnkör, i flickkör och i studentkören Lyran. Sedan kom vuxenlivet emellan med tidskrävande arbete och många jobbresor. Som pensionär tar hon nu igen de missade åren av sång. Gillekören blev hennes musikaliska hemvist.

Solveig Eriksson kör inte bil, hon tar sig cyklande fram i Helsingfors. De många hobbyerna är valda så att de ligger på cykelavstånd från hemmet i Mejlans.

Yrkeskarriären var lång och intensiv, hon arbetade inom flygbranschen och har fått se världen å tjänstens vägnar. Det var ett spännande och medryckande jobb, men det hade en stor nackdel.

– De många arbetsresorna gjorde att jag inte kunde sjunga i någon kör. Om man missar mer än varannan övning är det ingen vits att vara med, man hinner inte lära sig repertoaren, säger Solveig Eriksson.

Den bristen tar hon igen nu som pensionär. Först gick hon med i Gillekören i Haga, numera sjunger hon också i Gamelikören och nyligen deltog hon i Oratoriekören som framförde Mozarts Requiem.

– När jag gick i pension tog jag fram Helsingforskartan och prickade ut var olika körer övar. Gillekören i Haga var närmast mig, det var viktigt eftersom jag cyklar till övningarna varje torsdag. Här har jag nu trivts i över tio år och det tänker jag fortsätta med.

Besöker äldreboenden

Gillekören är en blandad kör som grundades för snart 60 år sedan inom Haga svenska förening. Den har sitt högkvarter på gården bakom ett vanligt bostadshus på Byavägen i Södra Haga, där klubblokalen Elsebo finns. Här övar Gillekören varje torsdagskväll, men lokalen med kök och stor festsal passar också utmärkt för allehanda fester, så Gillekören ger både konserter och ordnar basarer här.

– Vårbasaren på palmsöndagen brukar vara en välbesökt tillställning och när vi ordnar Runebergsfest i februari är huset fullt. Kören besöker också gärna äldreboenden, där uppträder vi med sånger som de äldre känner igen och leder ett par allsånger så att alla får sjunga med, berättar Eriksson om Gillekörens verksamhet.

Hon är själv ordförande för musiknämnden, den grupp där dirigenten Markus Nordström tillsammans med en handfull korister bestämmer terminens repertoar.

– Vi sjunger allt från traditionell körmusik till svängiga evergreens på tre språk – svenska, finska och engelska. Exempel på den typ av sånger vi sjunger är Aldrig ska jag sluta älska dig, Himlen är oskyldigt blå, Over The Rainbow och Så skimrande var aldrig havet.

Gillekören och dess moderförening Haga Svenska Förening håller till i Elsebo i Södra Haga, där man övar, ger konserter, ordnar basarer och temafester. Takmålningarna i klubblokalen härstammar från 1961 då huset byggdes och är målade av Fritz Hilbert. Bild: Niklas Tallqvist

Som ordförande för musiknämnden har Eriksson stort inflytande på repertoaren, men enväldig är hon ingalunda. Koristerna får ge önskemål på sånger de vill öva in och så bestämmer man i demokratisk anda höstens eller vårens repertoar.

– En sång som jag själv föreslagit och som Gillekören uppträtt med är Ulrik Neumanns Kärleksvals, det är en verklig kärlekssång med jättefina ord och suggestiv stämning. Jag sjöng den själv på min sons bröllop, minns hon.

En tenor får plats

Solveig Eriksson är glad över den utveckling som har skett inom kören. Dirigenten Nordström har enligt henne fått mycket gott till stånd.

– Markus är en ung, rolig och patent dirigent, han kan ta folk på rätt sätt. Numera håller vi insjungning när kören tar in nya medlemmar, det gjorde vi inte förr. Det märks i en högre kvalitet. I Gillekören satsar vi seriöst på sången utan att för den skull tumma på trivseln och den avslappnade atmosfären. Nytt för i år är exempelvis att vi har tonbildning på programmet.

Precis som alla andra finlandssvenska körer i huvudstadsregionen har Gillekören ett litet underskott på män.

– En ung tenor tar vi emot när som helst! Vi har två tenorer och lika många basar, men det finns plats för flera. Just nu är de flesta körmedlemmar vuxna och pensionärer, men vi tar gärna in yngre korister.

Sitsar hör till

En väsentlig del av körens verksamhet är sitsarna som man alltid ordnar efter en konsert.

– Sitsar är både roliga och viktiga, det är då vi korister hinner lära känna varandra. Vi beställer ofta mat till konsertsalen och sedan sitter vi och äter gott och sjunger, det blir både visor och snapsvisor, sådant som folk kan sjunga utan noter och sångblad.

Trots att Solveig Eriksson har fyllt sin kalender med allehanda aktiviteter, hobbyer och kurser står körsången henne speciellt varmt om hjärtat. När hon sjunger i kör får hon umgås med andra likasinnade samtidigt som hon bränner en massa kalorier och får göra något kreativt.

– Jag blir lycklig av att sjunga i kör, det gör gott för både kropp och knopp. Jag har lärt mig att andas och hittat min egen röst. Musik är magi, jag blir snällare av att sjunga!

Gillekören är en blandad kör som grundades 1962 och verkar i Elsebo i Södra Haga i Helsingfors. Gillekören är en underavdelning till Haga Svenska Förening.

Markus Nordström är körens dirigent. Den har drygt 20 aktiva sångare, men man tar emot nya korister nu i början av höstterminen. Ordförande Janina Grönholm ordnar insjungning.

Gillekören deltar varje år i ett stort antal traditionella evenemang, som Kårbölegillets trettondagsfest, Runebergsfesten och svenska dagen-festen i Haga, sång- och musikförbundets allsång på Roddstadion i juni, körrundan i Art goes Kapakka samt den egna julkonserten i Munksnäs kyrka. Utöver dem samarbetar man med andra körer och ger konserter.

Karriär: Blev pensionär 2006 efter en 42 år lång karriär inom flygbranschen, med många utlandsresor och långa arbetsdagar som hindrade regelbunden medverkan i någon kör.

Aktiv som: Korist i Gillekören sedan många år och ordförande för dess musiknämnd som väljer körens repertoar. Gick också med i Gamelikören i Berghyddan för ett år sedan.

Andra hobbyer: Läser språk, deltar i tre olika skrivargrupper och skriver allt från noveller till historik, målar akvareller, går på danskurs och olika gympalektioner. Har gett ut en bok och fått både förstapris (2009) och andrapris (2013) för sina noveller i Solveig von Schoultz-tävlingen. Plockar svampar och bär, älskar matlagning och skriver snapsvisor.

Familj: Maken Finn och de vuxna sönerna Robin och Jon, nio barnbarn.

Bor: I Mejlans, på cykelavstånd från allt viktigt. Familjen har sitt andra hem på Sommaröarna i Esbo, dit man kan åka kollektivt med metro och buss.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning