Solsidan flyttar till Borgå

Markus och Mette. Solsidans Fredde och Mickan har fått nya namn och spelas i Onnela av Pekka Strang och Anna-Maija Tuokko. Bild: Cata Portin

När Solsidan nu blir finskspråkig tv-serie möter vi de välkända karaktärerna i Borgåmiljö.

Fredde och Mickan, Alex och Anna och den ständigt enerverande Ove får sina finska motsvarigheter. Solsidan har döpts till Onnela men karaktärernas säregenskaper består.

– En del av materialet är översatt till finska, en del har förändrats och bearbetats så att det motsvarar finländska förhållanden, säger manusförfattaren Melli Maikkula.

– Originalmanuskriptet är otroligt bra men vi måste göra vissa ändringar. Svenskar och finländare är trots allt väldigt olika, vi finländare är stelare.

Också Pekka Strang, vars karaktär Markus är den finländska motsvarigheten till Solsidans Fredde, konstaterar att vissa skillnader finns.

– Finländare är ofta rakare och cirklar inte runt ämnet. Det här är sådant man upptäcker när man spelar för både finsk- och svenskspråkig publik.

– Men de problem som avhandlas i Solsidan och Onnela är universella.

Markus hustru heter på finska Mette och spelas av Anna-Maija Tuokko. Mette är lika välklädd och upptagen av märkeskläder som Solsidans Mickan (spelad av Josephine Bornebusch).

– Jag trodde inte att sådana kvinnor som Mette fanns på riktigt. Men i somras åt jag middag på Löyly och där fanns tre Mette-kopior, säger Tuokko roat.

Onnela har gjorts i tio avsnitt. De första två avsnitten läggs ut på C More den 23 november. Därefter publiceras två nya avsnitt varje torsdag. Serien har regisserats av Marja Pyykkö.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39