Solo i skogen

Bild: Skivkonvolut

Folkmusikviolinisten Meriheini Luotos solodebut är en högst personlig odyssé, skriver Tove Djupsjöbacka.

Avantgarde-folkmusik

Meriheini Luoto

Metsänpeitto (egen utgivning)

Fascinerande och förbryllande är Meriheini Luotos debutskiva som solist. Ett ljudlandskap planerat att avlyssnas i hörlurar, en ensam ljudkälla i en imaginär skog. Estetiken pulserar i långa arkaiska linjer – en "låt" kan bestå av en och samma ton eller ett och samma kvintintervall i flera minuter. Det kittlar örat i vardagshetsen och får en att stanna upp. Efter lång väntan är friktion och energiska explosioner välkomna och effektfulla, jag gillar speciellt den långa nyansrika dialogen med slagverkaren Minna Koskenlahti.

Tidigare var Meriheini Luoto mig bekant från mer fartfyllda folkmusikgrupper som Akkajee och Hohka, men hon har definitivt hittat en egen personlig väg att gå, en väg som närmar sig nutida musik och avantgarde – att jämföra med Arvo Pärt är inte alls långsökt. Nomineringen till Teostopriset känns välförtjänt.

Meriheini Luoto ger en konsert i Tempelplatsens kyrka 1.3 kl. 19, som utforskar musik och utrymme, delvis baserad på Metsänpeitto-materialet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00