Solisten i legendariskt svenskt dansband är död

Legendariskt band. Sven-Erik Magnusson, i mitten, ledde Sven-Ingvars i flera decennier. Bild: Frankie Fouganthine

Sångaren Sven-Erik Magnusson från det legendariska svenska dansbandet Sven-Ingvars förlorade kampen mot cancern. I natt avled den folkkäre dansbandsprofilen.

Sven-Erik Magnusson avled natten mot onsdag, 74 år gammal.

"Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg", säger sonen Oscar Magnusson i ett pressmeddelande till NWT.

Folkkär

Som frontfigur i dansbandet Sven-Ingvars var Sven-Erik Magnusson en av Sveriges mest folkkära artister, och så sent som i fjol firade han och bandet 60 år med konserter i hela Sverige. Men i dokumentären "Sven-Ingvars – så många mil, så många år" som visades i TV4 i januari 2016, konstaterade han att han tvingades låta sjukdomen avgöra bandets framtid.

– Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med. Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sa Magnusson i dokumentären.

Sven-Erik Magnusson slog igenom 1961 med Sven-Ingvarshiten "Te dans med Karlstatöserna" där han sjöng på klingande värmländska. Därefter följer ett pärlband av populära låtar som "Ett litet rött paket", "Fröken Fräken", "Min gitarr", "Säg inte nej" och "Kristina från Vilhelmina".

Ny storhetstid

På 80-talet svalnade intresset för bandet, men i början av 90-talet fick de en renässans med ett rockigare sound. De skaffade sig dessutom en ny publik med en uppmärksammad spelning på Hultsfredsfestivalen, och samma år gick "Två mörka ögon" in på Svensktoppen och stannade där i 71 veckor. Sven-Erik Magnusson var den enda medlemmen i Sven-Ingvars som har varit med sedan bandet bildades 1956. Vid sidan av Sven-Ingvars har Sven-Erik Magnusson bland annat turnerat som soloartist i turnépaketet Diggiloo. Han har också ingått i den tillfälliga gruppen Supertrion tillsammans med Christer Sjögren och Sten Nilsson.

Född 1942 i det värmländska samhället Slottsbron. Sångare, klarinettist, gitarrist och saxofonist.

Värvas 14 år gammal till en spelning på en lokal SSU-dans av Sven Svärd och Ingvar Karlsson. Tillsammans bildar de bandet Sven-Ingvars som gör sin första spelning i Segmons Folkets Park 1956.

Sven-Ingvars har sammanlagt haft 54 låtar på Svensktoppen. De överträffas bara av Sten & Stanley som haft 61 låtar på topplistan. I fjol valdes bandet in i Swedish Music Hall of Fame.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning