Solig soppa

Lättlagad och härlig fisksoppa med grekisk känsla. Bild: TT

I kylan och mörkret kan man behöva ett uns av sommarkänsla. En grekisk fisksoppa får värma både kropp och själ.

Grekisk fisksoppa

För 4 personer, 30 minuter

400 g torskfilé från säkra bestånd

1 liter fiskbuljong från tärning eller fond

3 msk olivolja

1 gul lök

1 grön paprika

1 liten purjolök

2 vitlöksklyftor

4 tomater

4 potatisar

salt och vitpeppar

4 msk hackad persilja

Att äta till:

grekiskt lantbröd

Gör så här:

1. Skala och dela den gula löken i större bitar. Skölj och skär tomater, paprika och purjolök i centimeterstora bitar. Skala och skär potatisarna i centimetertjocka skivor.

2. Koka upp vatten med tärning eller fond i en rymlig kastrull. Tillsätt grönsaker, potatis och olivolja. Pressa eller riv i vitlöken. Låt koka upp, sänk värmen och sjud utan lock 10 minuter.

3. Dela fisken i bitar. Lägg i soppan och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med hackad persilja, salt och vitpeppar. Servera soppan med grekiskt lantbröd eller annat gott bröd.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning