Solig inledning men färre fiskare på strömmingsmarknaden väcker frågor om framtiden

Strömmingsmarknaden i Helsingfors inleddes med sol och värme på söndagen. Bild: Erik Sandström/SPT

Fiskare från Åland till Kotka har begett sig till huvudstaden för att sälja strömming. Nu för tiden vill kunderna gärna ha röror som man kan äta direkt.

Den varma höstsolen fick trädens gulnande löv att skina på söndagen då Helsingforsborna samlades på Salutorget för att inleda den årliga strömmingsmarknaden. Det hörs lika mycket svenska som finska på torget, då kustens fiskare har begett sig till huvudstaden.

Kristina Tillman från Pellinge står i en av båtarna och säljer strömming, det har hon lång erfarenhet av. Hon började delta i marknaden i början av 70-talet och sålde tillsammans med sin man i omkring 40 år. Nu har hennes son tagit över fiskandet och hon hjälper med försäljningen. Det har skett många små förändringar under årens lopp, berättar hon.

Dick Grönroos säljer på Strömmingsmarknaden för första gången, medan Kristina Tillman har varit med i över 40 år. Bild: Erik Sandström/SPT

– Åtminstone har fisken förändrats. Tidigare sålde vi mer skomakarlax och saltströmming, men nu vill kunderna helst ha produkter som bara behöver sticka ner gaffeln i och sätta direkt i munnen. Skedströmming kallar jag det, säger Tillman.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors inleddes med sol och värme på söndagen. Bild: Erik Sandström/SPT

Till exempel är det god åtgång på kräftströmming, en slags gräddfilsröra. Själv äter Tillman gärna mer traditionell skomakarlax. Med sig har hon Dick Grönroos som säljer på marknaden för första gången.

– Jag har bara varit här ett par timmar, men det är roligt att få träffa mycket folk och handeln verkar gå bra, säger Grönroos.

Många åländska fiskare

De åländska fiskarna är välrepresenterade och det syns åländska flaggor lite här och var. Leif Bergman, fiskare från Geta, berättar att det är hans 37:e år på strömmingsmarknaden. Han säljer strömming tillsammans med sin fru Gerd Bergman och berättar att marknaden ger ett viktigt ekonomiskt tillskott.

Leif och Gerd Bergman från Åland deltar i strömmingsmarknaden i Helsingfors för 37:e året. De berättar att alla produkter tillverkas för hand. Bild: Erik Sandström/SPT

– Det är många kunder som letar upp oss varje år för att köpa svartbröd, säger Leif Bergman.

Strömmingsmarknaden är inget litet projekt för paret och förberedelserna har pågått i flera veckor. De börjar med att baka svartbröd och sedan börjar de tillverka strömmingsprodukterna.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors inleddes med sol och värme på söndagen. Bild: Erik Sandström/SPT

– Vi gör allting för hand, det finns inga maskiner för det här.

Färre fiskare på marknaden

Sibbofiskaren Tanja Åkerfelt har varit med på strömmingsmarknaden sedan hon var barn. Nu har hon tagit över familjens fiskeföretag och fortsätter traditionen.

Sibbofiskaren Tanja Åkerfelt för vidare fortsätter familjetraditionen. Hennes familj har sålt på strömmingsmarknaden sedan 1963. Bakom henne har Åsa Alaterä och Annika Berndtsson hand om försäljningen. Bild: Erik Sandström/SPT

– Min familj har varit med sedan 1963, berättar hon.

Varje år brukar Åkerfelt tillsammans med sin syster skapa någonting nytt, och i år är det teriyakiströmming som gäller. För henne är det framför allt traditionen som är viktig och hon vill fortsätta med marknaden så länge som hon orkar. Hon undrar samtidigt hur det kommer att gå med strömmingsmarknaden i framtiden då fiskarna blir färre.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors inleddes med sol och värme på söndagen. Bild: Erik Sandström/SPT

– Antalet fiskare på marknaden har minskat rejält under årens lopp. Det finns väldigt få unga yrkesfiskare, det är det största problemet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning