Solidaritetsförväntningar från olika håll

Många rasifierade författare deltar i Bokmässan i Göteborg. Helt säkert finns det ett imperativ att öppna sina vita öron för dem, skriver kulturchef Fredrik Sonck i en kommentar.

Då Göteborgs bokmässa ordnade presskonferens på torsdag morgon kom inga nya besked om högerextrema Nya Tider. Tidningen har fortfarande tillåtelse att ställa ut.

Den som, i likhet med undertecknad, är tämligen ambivalent till frågan om att bojkotta mässan, kan däremot konstatera att ett av bojkottförespråkarnas starkaste argument fått sig en törn. Argumentet går ut på att det finns en slags skyldighet för vita författare och mässbesökare att visa solidaritet med de rasifierade författare som upplever sig hotade på mässgolvet, och därför uteblir från mässan. Hur högt man än vill hålla yttrandefrihetens fana är detta förstås något som måste tas på stort allvar. Bara tanken på en mässa där enbart vita författare minglar runt ger kalla kårar.

Men när mässans seminarieprogram nu offentliggörs visar det sig emellertid att många rasifierade författare de facto deltar i mässan. Diskussionsämnen är till exempel Black Lives Matter – politik i ungdomsboken, Efter Katitzi – vem skriver på romska i dag? och En rak linje från Luther till nazismens antisemitism?

Ja, på det hela taget verkar det som om årets mässa lägger förhållandevis stor vikt vid att vid att dissekera högerextremismen och lyfta fram icke-vita perspektiv på tillvaron. Personligen skulle jag vara nyfiken på att höra nobelpristippade kenyanen Ngugi wa Thiong'o berätta om sin essäsamling Se Afrika "om det koloniala våldet, om de politiska oroligheterna efter att kolonialmakterna dragit sig tillbaka, om kampen för frihet och att fängslas för den".

Någon kommer säkert se tendensen i programmet som ett taktiskt drag från mässans sida, ett försök att gardera sig. Det är det kanske också, i någon mån. Ändå är den icke-vita, muslimska, judiska och romska närvaron på mässan nog så uppfordrande. Den ena solidariteten behöver inte utesluta den andra men helt säkert finns det ett imperativ att öppna sina vita öron också för dessa röster på denna platsen, som man säger i Göteborg.

Fredrik Sonck Kulturchef

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03